Jumaat, 4 September 2009

Part 3: TREKKING UP MOUNT KINABALU_ 8-9 May 2009

alright..
i think i have enough for the preparation. Now i shall concentrate on de journey..


Hari yang ditunggu telah tiba. PAda 7th Ogos, Aku bertolak dari KL ke KK dengan Air Asia, dpt beli return ticket flight RM 200. Perjalanan ke destinasi yang dituju telah diwarnai perkare yang agak tidak disangka tp best kerana dapat satu flight ngan mawi dan ekin. Ceh, dapat bergambar lagi ngan mawi ;). Walopun aku tak brape suke sgt ngan ekin tue, tp diakui si ekin tue mmg cantik! Patutle mawi nak regardless wat people have said.

Flight take off dalam kol 10.30am. Sepanjang perjalanan, aku tido! Alih2 dah sampai KK. Landing kat KK rasenye dalam kol 1pm kot. Sesampai di KK airport, terus aku dan kak ton bergegas ke tempat menunggu bas utk ke KK Town. Tunggu bas lame juge. Ade la dalam sejam lebih rasenye. Rase bosan menunggu bas, aku decide utk amek taxi. Cost us RM 10 to reach KK Town.
Perjalanan dari airport ke KK Town mengambil masa dalam 15 minit, takde la jauh sangat. Walaubagaimanapun, disebabkan kami tidak pernah sampai di tempat yang dituju iaitu di kawasan sekitar Majlis Bandaran Kota Kinabalu, makanya, kami telah ditipu oleh pemandu teksi dan diturunkan di Plaza Wawasan. Quite far frm de place where we should be drop off. Sigh!
Nways, We gather with Kuna there. Actually dats our first meet with Kuna. We had lunch at KFC nearby before decided to go to bus terminal for our next trip.
Kami menaiki taxi ( pajero actually) ke Kundasang pada jam 4pm. Perjalanan ke Kundasang mengambil masa dalam 2 jam. Apabila sampai di Kundasang, hari sudah gelap walaupun jam masih pukul 6pm. Kami menginap di Bayu Homestay dan very happy with de accommodation, I did mentioned it before thou.
Setelah selesai membersihkan diri etc, kami makan n get ourselve ready for next day trekking trip. We are all excited, do de packing- sorting things for our stay @ laban rata. we manage to get things all together in 1 small bag n then everyone zzzzzzzzzzzz.....

The next morning, we leave Bayu Homestay around 6.15am. We walk for 5 minutes to get to de restaurant in front of kinabalu park entrance and have our breakfast there. Kami berjumpe Sigol, our mount guide semasa breakfast la. ;). He looks like a very patient guy n maybe can tolerate with our slow pace trekking, so we decide to choose him dan mentioned his name semasa menregisterkan diri utk trekking pagi itu.




After having our climbing permit, a name tag, Sigol- de guide+ porter> utk kak ton, we r taken to deTimpohon Gate , the entrance to the summit trail where you will start climbing. Mini vans are provided by de park for climbers and It is a 15 minutes drive along the 4 km winding and a steep uphill road leads to directly to the gate...



We start our climbing at 8.00am frm Timpohon Gate. Makanya our journey bermula..


Dari timpohon gate, de trail rises steadily as a series of rough, uneven steps, right up ke Laban Rata (3,272 meters/10,735 feet).

Along de way, kami menempuhi 7 pondok untuk berehat. Setiap shelter have toilets and untreated mountain water source. de shelters afford de weary some well earned rest at intervals and de water tanks will make it easy for each climbers as u do not have to carry heavy water bottles wif you. Secara averagenya, it tooks me almost 7 hours to get to Laban Rata. (8.30am - 3.00pm)

I do take my own sweet time while trekking dis mountain n yeah good photos as well...






De first shelter Pondok Kandis, is located at 1,981 meters (6,499 feet).It is a steep 45 minutes climb to the shelter.

Kuna and our guide, SIGOL



After Pondok Kandis, we'll pass tru few other shelters, Pondok Ubah @ 2095 meters (6874 feet), Pondok Lowii @2286 meters, 7500 feet, Pondok Mempening @ 2518 meters, 8262 feet with wild begonias growing nearby, and then Pondok Layang-Layang @ 2,702 meters (8865 feet), where a small tin hut provides a welcome resting place for weary climbers.



After Layang-layang, we arrived at Pondok Villosa @2,690 meters (8,825 feet), . It is situated at de top of an open rocky patch, i can say de place got superb vistas by having mountain towering above you as you follow de path upwards.













smwhre @ villosa


rasa seperti di valley but yet u r almost 9,000ft above sea level...

mount kinabalu as background


still feel de clouds n wind..


to be continued..

0 comments:

Catat Ulasan