Selasa, 10 April 2012

NorthIndiaBackpacking 1: Delhi

Salam,

Wow..terasa lama sungguh aku tidak menjenguk di sini. 

Takda mood sebenarnya sebab netbook aku skrin dia terpecah sebab adik aku terpijak masa gelap. Tak boleh nak hangin sangat kat dia sebab memang silap aku letak bende kecik tue kat atas lantai. Bajet sekejap jea tapi malang tak berbau, waktu tue la adik aku nak pijak. Cait..

Anyhow, sape ade skrin/monitor free yang boleh aku pinjam? hehee

Aku mulakan entry NorthIndiaBackpacking aku ini dengan lafaz..

BismillahiRahmannirRahim.

Terlebih dahulu, bagi sesiapa yang ada baca entry-entry backpacking aku sebelum ini, aku minta maaf sangat-sangat sebab tak penahnye abis. Aku ada masalah yang agak kritikal untuk menhabiskan entry2 yang lepas sebenarnye. Western Australia aku memang belum habis lagi, Korea pon sama. Oh yea Alien Travelholic ke USS pon tak habis juge. And lagi satu, Jogja The Return Journey pon tak start satu apa pun. Aku memang salute dengan kawan-kawan travelholics aku yang lain, diorang memang memasing gigih cuba menghabiskan setiap entry jenjalan diorang. Hmmm aku janji dengan diri aku sendiri, aku akan try habiskan satu-satu. InshaAllah.

Alright berbalik pada India, dengan hati yang agak was-was sebab tiket balik ke Malaysia masih belum dapat dari MAS, maka aku teruskan juge la kembara ni. Aku bertolak dari Malaysia pukul 6 petang. Flight masa nak naik tue ada bergoncang  sket. Cuaca macam kureng sket petang tue.. Aku memang agak cuak sebab itu yang paling worst aku penah rasa masa nak take off kot. Nways, everything kembali stabil bile dah cecah 30,000 kaki di langit.
Kami sebelum drama
Perjalanan selama 5 jam lebih tue, aku dok diam, baca magazines dan buku. Borak-borak juge ngan member aku yang sorang ni, Baby. Baby nie childhood friend aku. Sebab kitorang membesar sesama, aku memang tak sure sejak bile kitorang kenal. Tapi dia dan family dia jiran aku yang paling best!
Sunset..
Dalam kapal terbang tue, kitorang dok sebelah satu keluarga dari India, besar juge group diorang ada dalam 8 orang kot. Mungkin dah habis bercuti di Malaysia dan nak balik India. Memacam ragam aku tengok diorang nie. Yang paling aku tak boleh blah, setiap dari mereka bawak naik maggie in a cup. lepas tue boleh tanpe segan silu marah tak puas hati kat  flight attendance sebab tak kasi diorang air panas untuk bancuh maggie yang diorang bawak sendiri masuk flight. Memang drama betul la. Aku rase FA tue dah tolak dengan penuh berhemah dan tegur yang makanan luar tak boleh dimakan dalam flight, tp diorang nie jenis yang tak reti bahasa kot. Omai..aku yang tengok dan dengar nie pon macam nak naik hangin cara diorang layan FA tue. Kesian Air Asia..pepehal aku salute la dengan kesabaran diorang melayan satu famili tue yang aku rasa berlagak kaya dan bagus tp makan maggie jea? Ohh so unacceptable okeh. Itu baru satu menda.
Pengalas perut sehingga pagi besok..
Satu lagi yang aku x boleh terima, lepas dah abis makan maggi semua, mak budak dari family yang sama, dok tarik telur kutu dari rambut anak dia satu persatu dan buang kat seat sebelah jea ngan Baby, kawan aku tue. Baby tue dah la tak pakai tudung..rambut panjang mengurai plak tue..huhuhuhu haih..patut ke? OMG isshh sangat pengotor okeh!!! Kitorang kasi pandangan yang geli-geliman tp dia bleh buat2 tak paham pule..Adoi, naseb la.. Baby memang nekad, sampai jea delhi nak beli shampoo anti-flea.. hahahaha

Bile aku teringat balik, kelakar pon ada. Memacam ragam manusia nie.
Dah sampai, Yay!

Kami sampai IndraGandhi International Airport, New Delhi dalam jam 10 malam. India nie lambat 2 jam setengah dari masa kita. Kalo pukul 10 malam India, Malaysia dah 12.30 malam.
Airport Toilet, Ladies n Gent

Arrival area

itu dia..beg kecik jaa...

Sampai jea airport, kami tunggu free pick up hotel kami di arrival terminal. Untuk malam itu, kami duduk Hotel Corporate. Hotel bajet rege dalam RM50 semalam. Lokasinya dalam 5 min driving jea. Dekat pasal tue free pick up kot.
Bilik bayor 25 hengget sorang. jadile, ade tv lagik!


Selepas selesai bersihkan badan dan tuntutan yang lain, aku tidur dengan nyenyaknye..

Akan di sambung kendian.

Inilah dia laluan masuk hotel bajet kami. Takpela, dok semalam jea pun kan..


37 ulasan:

  1. eyew.. paling geli pasal telur kutu.. ada ke... kalau aku sound direct jer, anyhow, i think malaysian mostly behave masa on board...

    macik aku penah gak layan bangla air sekali. mak air, penuh muatan sampai ada siap leh duduk atas aisle lagi ...huhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. flight lebih muatan??? ishhh bahaye tue......

      tp buang telur kutu memang tak boleh diterima kan kan?

      Padam
  2. yukss mmg rase mual psl telur kutu tu......kalau la kte tgh mkn die wt cmtue rasenye mmg abis kecoh kt situ...

    BalasPadam
    Balasan
    1. kalo tengah makan/minum..mau kene simbah air kat dia tau ;)

      Padam
  3. yeckkk..siyes ada org yg buat cemtu atas flight? eeeeee!!!!

    beb, ko nyer intro tak cukup la. we want more!

    BalasPadam
    Balasan
    1. uncivilised people jea tau sanggup buang telur kutu dalam flight...

      eeeeee geram!

      nanti ek aku sambung...

      Padam
  4. OHMAIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII

    Picit Kutu?????????????
    Dalam flight?????????????????????????????????????????

    YEKCKSSSSSSSSSSSSSSSSSS
    Kalau aku dah meroyan dah kot.

    BalasPadam
    Balasan
    1. dia tak picit tau telor kutu tue.. dia tarik dari rambut anak dia dan lempar buang dekat laluan sebelah dia..sebelah seat tue kawan aku...ishhhh

      Padam
  5. telur kutu???? muntah leh dak...

    BalasPadam
  6. omaiiiiii..... walaupun aku pakai tudung tutup kepala tetap aku akan sumpah seranah kat famili tuh...... huh!! dah boleh kira hazard taw dak sebab kutu ni cepat membiak, kalao terlekat, meroyan garu kepala seminggu kat India nuhhhh....

    BalasPadam
    Balasan
    1. memang secara otomaatik tau, tetibe kkepale gatal bile nampak ape yg dah jadik!

      Padam
  7. Indians tanah besar memang mcm tu.. tak de kisah kan org lain dah..budget hebat je lebih hahahah.. Kalau aku kena mcm tu pun mau naik angin gak..nasib tak berak kencing kat situ!

    p/s: Tetibe je kuar entry india, ingat ko nk story Jogja dulu kekekek

    BalasPadam
    Balasan
    1. kencing bile dah kuar flight. mase tgh tunggu free pick up service. elok jaa mak bapak ade sorang budak tue soh anak dia kencing dekat tempat tunggu lemosin/taxi/arrival area. adoi..itu memang lagi satu aku tak bbole terima..padahal, nak ikotkan kasta tinggi kot mampu naik kapal terbang, tp attitude ajar anak kencing merata..

      o maiii...Incredible India!

      Padam
    2. aku kasi kuar entry India dulu ek, Jogja lepas tue ek..:-)

      Padam
  8. salam

    hehehehe nak gelak dulu

    sib baik takde menu omelet telur kutu hehehehe

    BalasPadam
  9. macam macam halkan nak ke India nih,
    mencabar juga dengan ragam manusia.


    zany

    BalasPadam
  10. haiikkk..
    cepatnya abes?
    antiklimaks la masssss... ahahaha

    BalasPadam
  11. Helo, selalu silent reader tapi arini dah tak..haha

    Bestnyer dah sampai India walaupun segala drama AA ni! and agak ngeri lah kalau take off begegarrrr...and haha...family tu sesuai buat filer hindi! agak drama lah...kalau aku, sekeh sekali! haha..

    semoga MAS confirmkan balik ticket balik uuuu....

    BalasPadam
    Balasan
    1. i dah selamat tau balik KL :-)

      AA memang akan make sure nobody stranded di mana2. :-)

      Padam
  12. cari kutu dlm flight..??? bawak maggi cup..?? aiyopa aiyomaaa...

    BalasPadam
  13. diaorg mau giler2 bajet maaa, bawa megi cup sendiri pastu order air panas je hahaha ... kalau naik tren di China ke, boleh lah buat camtu ...

    nama Hotel 'Corporate', tapi RM50 aje semalam. murah betul harga 'korporat' kalau gitu hehehehe ...

    BalasPadam
    Balasan
    1. namenye memang X reflect langsung dengan keadaan hotel itiew...tp tak kesah sebab bayo murah..;)

      Padam
  14. Assalam.

    nice to meet u here. Salam kenal ye..

    Nice travel in India. Akak pun baru dapat pengalaman ini minggu lepas. Maybe bit different from u sebab u back packer and dgn frens. While me, I WAS ALL ALONE.. but nice experience. Esp in Kashmir..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam kak azian,

      Alone?? wowwww itu lagi mencabar..tp kashmir memang best kan..

      Padam
  15. Kalo akak fa tuh, dah kuluku dahi depa seko2. Perangai aper ntah. Babs buang kutu tuh, mmg akak sound direct. Anaknya ada kutu dh kompom depa neh spesis pengotor. Bc pon geram eh.. Mmg adat blogger neh dh dpt kibod x reti nk stop.. Hihi

    BalasPadam
  16. salam,

    awak, saya tunggu dengan sabarnya entry korea utk dihabiskan..sbb tgh susun iternary sendiri.hehe.thanks!

    reen

    BalasPadam
    Balasan
    1. nanti habis entry india, saya sambung balik korea yea! :)

      thnx sebab sudi singgah sini!

      Padam
  17. Eeee .. Gelilah famili India perasan kaya tuh. Hehehe

    BalasPadam
  18. salam..trip kashmir ni pegi berapa haribulan?bulan berapa..
    nk try la sbb nk salji camtu

    BalasPadam
    Balasan
    1. I pegi minggu terakhir march. But i suggest u pegi 1st atau 2nd week of april. Sebab u akan dapat salji di kawasan gunung dan bunga di kawasan town. Sebab masa tu starting of spring season. :)

      Padam
  19. assalamualaikum, ble bagi tips tak cmna dapat courchsurfing ni

    BalasPadam