Khamis, 6 Februari 2014

DIY Umrah Ziarah_ Di sini bermulanya

Alhamdulillah, kami dah selamat tiba di Malaysia setelah hampir 3 minggu berjalan. Highlights travel kali ini adalah yang paling bermakna dalam hidup aku sebab dapat mengerjakan umrah buat kali pertama dengan orang yang aku paling chenta dalam doniya ini, selain dari keluarga dan kawan2 tersayang, iaitu en suami. 

Pada mulanya, di awal perancangannya, kami berhasrat untuk mengerjakan umrah dengan pakej travel agency, ala yang femes bangat untuk pakej umrah ziarah tu, Andalusia. Yela senang kan, nak relax2 sahaja lagipun ini honeymoon trip sekali. Kami juga merancang untuk ke Turki , maka kami pun approach Andalusia untuk tanya mengenai Pakej Umrah Ziarah Turki. Bila aku tengok tentative program dia, depa singgah Turki dalam 4 hari sahaja, cover Istanbul dan juga Bursa. Apa yang aku suka dengan Andalusia ni, tarikh departure memang hampir setiap hari ada group yang pergi dengan depa pada bulan Januari tu. Bulan-bulan yang lain pun sama kot. Since aku dan en. suami adalah kaki jalan, maka 4 hari di Istanbul... hmm mana cukupppp!

Maka kami pun requestla untuk terbang ke Istanbul lets say on 11th January (join departure group  lain), then join group umrah ziarah andalusia yg start on 14th January. Jadinya sebelum kami join group umrah ziarah andalusia tu, kami nak terjah bahagian tengah Turki di wilayah Cappadocia atau Kappadokyya. Malangnya, depa tak dapat nak entertain request2 yang sebegini memandangkan bila buat group booking ticket dengan Turkish Airlines tu tarikh pergi dan balik kena sama. Kalau nak pergi awal dari tarikh group yang kita nak join tu, maka harga pakej akan jadi lain, bertambahla, since harga tiket flight berbeza. Kami faham, then kami request berapa harga pakej dengan tiket flight kalo gi awal, aku minta emelkan pada aku, 2 kali aku call, NAMUN SAMPAI SEKARANG, reply dari Andalusia nan hado. Ok fine, mungkin depa ingat kami tak mampu atau mungkin depa malas nak layan sebab ramai lagi orang yang depa nak layan selain dari kami kot. well, kami terus ke Plan B.

Plan B kami, apa kata kita pi turki, dok sana seberapa lama yang kita nak, then kita buat umrah secara DIY? Maksud umrah secara DIY ini, kami approach mana-mana agensi yang buat visa umrah dan boleh offer hanya ground arrangement. Untuk makluman, kita tak boleh apply visa umrah tanpa agen umrah dari Malaysia yang disahkan.

Maka pencarian info dimulakan dengan gigih especially dari en. suami la. Memang dia yang bebetul pulun cari info pasal ini. Di samping itu, ada juga orang lain yang pernah buat secara DIY dan mereka share di dalam blog, itu memang sangat-sangat membantu. Terima kasihla..

So first step, korang pegi link ini, Approved Umrah Travel Agents : Malaysia

Dalam link ini, ada 27 syarikat/agensi yang telah disahkan oleh Ministry of Hajj, Saudi Arabia. Hanya 27 agensi ini sahaja yang boleh apply Umrah Visa untuk mana-mana jemaah umrah dari Malaysia. Haaa.. jadinya, korang approach la satu-satu company ni. Kebanyakannya tak terima request yang nak amek buat visa umrah+ground arrangement sahaja. Ada yang buat, tapi minimum pax yang depa nak untuk satu group itu 10 orang. Tapi aku suggest, korang try je la tanya satu-satu. Kami hari tu, tanya a few company sahaja sebab masa pun suntuk. Dan akhirnya kami ambil dengan XxX Service Sdn. Bhd. 

So, apa jenis ground arrangement yang XxX Service Sdn. Bhd ini boleh offer dan ok ke?

Aku akan cerita dengan lebih lanjut dalam entri akan datang.

ps: Ada sebab aku namakan agent umrah visa kami ni dengan XxX ni. Akan aku ceritakan kemudian. :-)

33 ulasan:

  1. Fuh! Cerita-cerita umrah ni memang saya nanti-nantikan...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mohon laluan sedikit untuk memasukkan perkara di bawah. Terima kasih tuan rumah.

      UMRAH PERSENDIRIAN
      Ramai rakyat Malaysia yang berhajat menunaikan umrah cara persendirian. Mungkin faktor utama pemilihan UMRAH cara PERSENDIRIAN ini di sebabkan kos yang kurang dari kos mengikuti pakej di samping faktor kepuasan

      Wujudnya group telegram atas nama "Umrah Persendirian" yang saya upload terdahulu telah mendapat sambutan yang sangat tak terduga. Dalam masa dua bulan dua group telah di perlukan di mana setiap group telegram boleh menerima 200 member. Kini group ke 3 pula di mulakan
      Pertemuan Ahli UP yang sedia telah mengadakan pertemuan tidak formal sambil bersantai di Lembah Klang pada 14 sept 2014. Pertemuan ini lebih kepada pertemuan pengenalan sahaja, tetapi telah mewujudkan PRM yang ada kini.
      Atas faktor jumlah mereka yang berminat dgn umrah persendirian samaada mereka merancang menunaikan umrah cara persendirian dalam masa terdekat atau sebagai persediaan ilmu tentang cara menunai umrah persendirian di masa akan datang, mereka terus menghantar email meminta menjadi member UP.
      Bagi memenuhi jumlah permintaan yang bertambah, saya telah mewujudkan UMRAH PERSENDIRIAN dgn menggunakan “telegram” group ke 3 tetapi mengekalkan tujuan dan matlamatnya.

      Jika anda pembaca berminat menyertai "telegram ‘Umrah Persendirian’" group UP tersebut dengan syarat :
      1. beragama Islam
      2. berumur 18 tahun ke atas dan
      3. berminat menyertai

      di kehendaki memohon kepada email menyatakan hajat itu dan menyertakan no telegram kepada email : umrahsenang@gmail.com
      Ada yang bertanya, kenapa tidak di letakkan no telegram moderator;
      Jawapnya no pengguna telegram adalah hidden dan sesiapa yg berminat hendak berusaha sedikit.

      Sekian terima kasih

      Padam
  2. Alhamdulillah dah buat umrah.. suka cerita umrah.. lagi2 dengan ziarah.. :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. InshaAllah, ade masa dan kerajinan akan diceritapanjangkan..huhuu

      Padam
  3. Alhamdulillah :)
    Can't wait for your next post.

    BalasPadam
  4. Tak sabar nak dengar cerita umrah DIY ni... =D

    BalasPadam
  5. Aku dh story kat adik aku pasal umrah diy ni ko ni, dia berminat, adalah peluang aku nk buat umrah memurah nanti..harap2 bila group ramai sikit senang la diorg nk layan..muahss

    BalasPadam
    Balasan
    1. InshaAllah Na, kalo semua dah prepare dr Malaysia, kita berserah jea la kan supaya semua dipermudahkan bila di sana. Aku doa supaya korang menyusul dgn kadar segera ke sana. :-)

      Padam
  6. Salam, How r u...? This is something different. I'm just the same like the others, curious to know how u've done it... Waiting patiently for yr stories...:)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam sis, inshaAllah akan dikongsi mana yg boleh. :-)

      Padam
  7. tahniah dah selamat mngerjakan umrah ye..nekcik pergi dgn andalusia..singgah turki 3 mlm..and complimentary city tour amman..from jordan airlines..alhamdulilah
    seronok jugak nak tengok umrah DIY ni...

    BalasPadam
  8. Salam

    Semoga kita semua dapat melakukan umrah DIY bagi jimat perbelanjaan dan dapat hayati lebih nikmat umrah. JOM UMRAH DIY.
    http://bicarathtl.forumms.net/t2352p20-umrah-persendirian-part-2?highlight=umrah

    BalasPadam
    Balasan
    1. Boleh juga melawat blog ini untuk "umrah persendirian"
      http://umrahsertaziarah.blogspot.com/2014/03/bagaimana-umrah-persendirian-boleh.html

      Padam
  9. assalamualaikum..salam ziarah..
    bc entri ni terus rasa rindu...rindu mekah madinah.. Skrg cmne keadaan kat sane? renovation x siap sepenuhnya lagi kan?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

      Padam
  10. Tahniah untuk anda yang telah menunaikan umrah cara persendirian atau umrah tidak melalui agen. Cerita anda ini kalau boleh di kongsikan kepada bakal jemaah yang memilih cara ini adalah sangat berguna dan ilmu itu dapat di kembangkan. Selagi ilmu yg kita kembangkan walaupun ianya merupakan umrah persendirian ini dan ianya di ikuti, pasti anda akan mendapat sedikit pencen darinya. Oleh itu marilah kita sama-sama kembangkan pengetahuan menunaikan Umrah Cara Persendirian dgn pelbagai cara media sosial yang ada dewasa ini.


    UMRAH PERSENDIRIAN
    Saya telah mewujudkan whatsapp group atas nama 'Umrah Persendirian' kerana dewasa ini penggunaan whatsapp lebih di sukai masa kini. Group whatsapp pertama sudahpun penuh. Satu group telegram juga di wujudkan atas nama sama tetapi kurang disukai kerana tidak mesra pengguna.
    Tujuan group di buat antaranya mengumpul mana2 jemaah yang telah menunaikan umrah cara persendirian atau cara tanpa agen dan apa2 nama yg membawa erti umrah persendirian serta bakal bakal jemaah umrah yang memilih cara umrah persendirian.

    Group yang sudah mempunyai keahlian melebihi 50 org telah aktif dan ada beberapa ahlinya yang sudah melakukan umrah cara persendirian ini. Perjumpaan pertama antara ahli yang berada di Lembah Klang dan yang dapat hadir akan di buat dalam masa terdekat.

    Keahliannya terbuka kepada semua oyrang Islam berumur 18 tahun dan ke atas tanpa syarat lain.

    Sekiranya saudara/saudari berugama Islam membaca tulisan ini, saudara-saudari berhajat menyertai whatsapp itu boleh berbuat dgn menghubungi email umrahsenang@gmail.com untuk mendapatkan no whatsapp atau apa-apa maklumat berkaitan.

    Akhir sekali, marilah kita sama-sama berjimat dalam melakukan ibadah umrah cara persendirian dengan kadar 30% ke 50 % dari kadar mengikut pakej TA.

    Sekian, terima kasih.

    BalasPadam
    Balasan
    1. assalam. mcm mana nak join group umrah DIY ni

      Padam
    2. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

      Padam
  11. UMRAH PERSENDIRIAN

    Sememangnya ramai rakyat Malaysia yang berhajat menunaikan umrah cara persendirian atau umrah tidak mengikut pakej dari mana-mana travel agen. Mungkin faktor utama pemilihan UMRAH cara PERSENDIRIAN ini di sebabkan kos yang kurang dari kos mengikuti pakej TA di samping sedikit faktor lain.

    Wujudnya group whatapps atas nama "Umrah Persendirian" yang saya upload pada 31 ogos 2014 telah mendapat sambutan yang sangat tak terduga. Dalam masa dua hari sahaja UP whatsapp tersebut telah mencapai tahap maksima bil ahlinya. "Umrah Persendirian G2" di tambah bagi menampung jumlah yang terus meningkat. Walau bagaimanapun G2 juga akan menghampiran jumlah maksima.
    Ahli UP yang sedia ada akan mengadakan pertemuan tidak formal sambil bersantai di Lembah Klang pada 14 sept 2014. Pertemuan ini lebih kepada pertemuan pengenalan sahaja, mereka akan membawa bersama pasangan dan juga anak-anak.

    Atas faktor jumlah mereka yang berminat dgn umrah persendirian samaada mereka merancang menunaikan umrah cara persendirian dalam masa terdekat atau sebagai persediaan ilmu tentang cara menunai umrah persendirian di masa akan datang, mereka terus menghantar email meminta menjadi member UP.
    Bagi memenuhi jumlah permintaan yang bertambah, saya telah mewujudkan UMRAH PERSENDIRIAN dgn menggunakan “telegram” tetapi mengekalkan tujuan dan matlamatnya. Telegrem sememangnya tidak popular dan tidak mesra pengguna masa ini tetapi ia dapat menampung jumlah ahli sehingga 200 orang. Telegram akan di minati di masa akan dating, insyaallah.

    Jika anda pembaca semua berminat menyertai "telegram ‘Umrah Persendirian’" group UP tersebut dengan syarat beragama Islam serta berumur 18 tahun ke atas bolehlah menghantar email menyatakan hajat itu kepada email : umrahsenang@gmail.com

    Sekian terima kasih

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kenapa tidak terus berikan no telegram disini, kan lagi senang org terus saja mesej ke telegram tuan

      Padam
    2. Group telegram Umrah cara persendirian sudah berada di group 3 walaupun tidak memberikan no telegram di komen ini.Setiap satu group boleh terima 200 ahli telegram.
      Kita nak orang bersungguh dan kuat hati sahaja.

      TQ

      Padam
    3. saya dah email..nick name abah,semoga tuan dapatkan masukkan sya ke group telegram

      Padam
  12. boleh shareTA dan no person contact utk urusan visa umrah,bagi sesiapa yg sudi membantu..semoga dipermudahkan urusan kalian..email sya cikguhaffizah123@gmail.com

    BalasPadam
  13. Mohon laluan sedikit untuk memasukkan perkara di bawah. Terima kasih tuan rumah.

    UMRAH PERSENDIRIAN
    Ramai rakyat Malaysia yang berhajat menunaikan umrah cara persendirian. Mungkin faktor utama pemilihan UMRAH cara PERSENDIRIAN ini di sebabkan kos yang kurang dari kos mengikuti pakej di samping faktor kepuasan

    Wujudnya group telegram atas nama "Umrah Persendirian" yang saya upload terdahulu telah mendapat sambutan yang sangat tak terduga. Dalam masa dua bulan dua group telah di perlukan di mana setiap group telegram boleh menerima 200 member. Kini group ke 3 pula di mulakan
    Pertemuan Ahli UP yang sedia telah mengadakan pertemuan tidak formal sambil bersantai di Lembah Klang pada 14 sept 2014. Pertemuan ini lebih kepada pertemuan pengenalan sahaja, tetapi telah mewujudkan PRM yang ada kini.
    Atas faktor jumlah mereka yang berminat dgn umrah persendirian samaada mereka merancang menunaikan umrah cara persendirian dalam masa terdekat atau sebagai persediaan ilmu tentang cara menunai umrah persendirian di masa akan datang, mereka terus menghantar email meminta menjadi member UP.
    Bagi memenuhi jumlah permintaan yang bertambah, saya telah mewujudkan UMRAH PERSENDIRIAN dgn menggunakan “telegram” group ke 3 tetapi mengekalkan tujuan dan matlamatnya.

    Jika anda pembaca berminat menyertai "telegram ‘Umrah Persendirian’" group UP tersebut dengan syarat :
    1. beragama Islam
    2. berumur 18 tahun ke atas dan
    3. berminat menyertai

    di kehendaki memohon kepada email menyatakan hajat itu dan menyertakan no telegram kepada email : umrahsenang@gmail.com
    Ada yang bertanya, kenapa tidak di letakkan no telegram moderator;
    Jawapnya no pengguna telegram adalah hidden dan sesiapa yg berminat hendak berusaha sedikit.

    Sekian terima kasih

    BalasPadam
  14. Layari:

    http://www.abkhgc.com/

    Menawarkan ground pakej umrah yang terbaik.

    BalasPadam
  15. I really appriciate for this post above you shared for all of us. But performing Hajj is very costly today. Because Hajj packages and Ummrah packages are costly now a days. But I have seen that Eiman Travels are provided cheapest rate for hajj and ummrah. It will be faithful journey for all of you. I had done my journey of Ummrah recently. Then i will suggest you this travel agency. Please visit this page http://www.eimantravels.co.uk

    BalasPadam
  16. Assalamualaikum wbt.

    Alhamdulillah hasil rujukan di blog ini saya dan group saya berjaya melakukan UMRAH DIY tahun ini. Terima kasih kepada admin.
    UMRAH BACKPACKERS

    Saya ada jumpa channel telegram UMRAH DIY. Banyak info dan panduan berguna disitu. Bagi mereka berminat boleh sertai channel di link dibawah.

    < Telegram : Channel Nota Umrah Backpackers >

    https://telegram.me/joinchat/AvahSkFQmdunfTIBY39Zdw
    https://telegram.me/joinchat/AvahSkFQmdunfTIBY39Zdw
    https://telegram.me/joinchat/AvahSkFQmdunfTIBY39Zdw

    terima kasih

    BalasPadam