Jumaat, 14 Februari 2014

DIY Umrah Ziarah_ Visa Umrah dan Ground Arrangement



Ini adalah sambungan Entry  DIY Umrah Ziarah_ Di sini bermulanya

Seperti yang aku ceritakan sebelum ini, kami telah berurusan dengan XxX Service Sdn Bhd untuk mendapatkan Visa Umrah kami. Visa agent kami charge RM350/pax untuk depa uruskan visa umrah kami.

Di antara dokumen yang akan depa minta:

1. 2 keping gambar berukuran 6cmX4cm muka zoom 70%-80% berlatarbelakangkan warna putih. Ala kalo pergi kedai gambo, bgtaunya nak tangkap gambo untuk visa umrah, pepandaila orang kedai tu nanti.

2. Buku suntikan minigitis ACYW 135 dari klinik swasta. Klinik kerajaan mmg tak dapat la, sebab suntikan yang depa provide hanya untuk jemaah haji. Untuk suntikan ini, hanya En. Suami jea yang buat, kosnya dalam RM120 di klinik Gombak. Aku tak buat sebab based dari "gugeling" aku, adalah lebih baik untuk tidak mengambil suntikan itu jika sedang berusaha untuk mendapatkan anak dalam masa 2 tahun ni. Alhamdulillah, agen visa aku ni dia pandai adjust, dan visa aku dan suami lepas. :-)

3. Passport yang sah tempoh lakunya tidak kurang dari 6 bulan dari tarikh penerbangan beserta minima 3 muka kosong.

4. Salinan sijil nikah yang telah disahkan oleh Pejabat Agama yang keluarkan sijil itu serta pengesahan dari Wisma Putra. Ini kalo suami isteri la.

Selain dari urusan Visa umrah, XxX Service Sdn Bhd juga uruskan ground arrangement kami di sana. Ground arrangement ini termasuklah:

1. Pengangkutan+mutawif
    - Dari airport Madinah ke Hotel di Madinah (Teksi)
    - Ziarah di Madinah berserta Mutawif (Camry)
    - Pengangkutan dari Madinah ke Kota Mekah (Innova)
    - Ziarah Luar di Mekah berserta mutawif (Teksi)
    - Umrah 1 round (tawaf+saie) dengan mutawif 
    - Hotel ke Jeddah Airport (Camry)

2. Hotel di Madinah dan Mekah.

Pada mulanya kami memang nak buat booking hotel secara sendiri melalui Agoda.com. Namun begitu, memandangkan kami hanya ada masa dalam sebulan 10 hari, makanya kebanyakan hotel yang available di Agoda.com tue offer rate semalam yang agak tinggi. Range dalam rm350 dan ke atas. Lagi dekat hotel itu dengan masjid, lagi mahal la bayarannya. Dan lagi satu, tak semua hotel di sana yang berdaftar dengan Agoda.com tu. So ada hotel yang lebih murah dan dekat dengan masjid tetapi tidak disenaraikan dalam Agoda.

Memandangkan XxX Service Sdn Bhd ini juga ada servis untuk booking membooking hotel2 di sana, makanya, kami pun buat tempahan hotel dengan agen tersebut. Mereka memang ada senarai hotel yang available dengan harga yang lebih murah berbanding rate di Agoda. Maka pepandailah kita pilih berdasarkan kemampuan dan kelaratan kita untuk berjalan kaki ke masjid nanti. Kami pilih hotel di Mekah dan Madinah yang dalam lingkungan 250 meter ke Masjid. Agak dekat sebenarnya berbanding hotel-hotel yang dioffer oleh pakej umrah dari company lain.

3. Kos bagi customized ground arrangement di Mekah dan Madinah:

   a) Pengangkutan : rm2100
   b) Mutawif (ziarah di madinah dan mekah+ibadat umrah 1 round): rm500
   c) Hotel, twin sharing(4 mlm di Madinah+6 mlm di Mekah): rm 2700
   d) Visa umrah : rm700 (rm350/pax)
   
   Total: RM6,000.00 (FYI, ini tidak termasuk makan+minum). Disebabkan kami hanya berdua, maka kos seorang dalam RM3,000. Kalau ramai lagi, murah lagi la kan.

Well, itulah serba sedikit mengenai kos dan customized DIY arrangement umrah kami. Adakah aku berpuas hati dengan servis yang diberi oleh XxX Service Sdn Bhd ini? Aku akan share nanti kemudian yea.

31 ulasan:

  1. wow. info detail.tq. btw,x ada gambar ke?

    BalasPadam
  2. oooooo aku ingat 6k sorang masa ko citer aritu...rupanya 3k sorang...ok paham2 :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Semua jemaah yg pergi persendirian cuma memerlukan sekitar 3K sahaja. Lainlah untuk shoping sakan.
      Cuba lihat perbelanjaan Andy Putra cuma RM2800/pax, jemaah mei,19 2014.
      http://bicarathtl.forumms.net/t2352p100-umrah-persendirian-part-2#26614

      Padam
  3. Salam. Boleh share nama TA. Sy sedang survey transportation dan mutawwif di sana. Flight dan hotel dah book. Terima kasih. mizzaiza@yahoo.com.

    BalasPadam
  4. Salam.. boleh share nama TA tersebut to moy4ever@gmail.com. Thank you

    BalasPadam
  5. assalamualaikum..boleh sharekan nama syarikat yg buat ground arrangement dan nama mytawif sekali..tq nlaila28@gmail.com

    BalasPadam
  6. salam kenal. thanks for sharing! moga panjang umur saya untuk ke sana juga, amiiin

    BalasPadam
  7. Salam boleh sharekn name syatikat yg uruskan groud arrangment dan name mutawif di sana? Successteamglobal@yahoo.com terima kasih

    BalasPadam
  8. aslkm teman...boleh sy mohon nama travel agensi yang menguruskan ground travel di Mekah? Juga nama2 hotel murah di sekitar Madinah dan Mekah.... klu boleh membantu. chrome6078@yahoo.com..terimakasih teman

    BalasPadam
    Balasan
    1. Untuk nyom,
      Sila rujuk di sini untuk nama-nama TA yg buat visa umrah DIY
      http://bicarathtl.forumms.net/t2352-umrah-persendirian-part-2

      Padam
  9. bagaimana utk hubungi TA tersebut. Harap boleh kongsi dengan saya. terima kasih.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mohon laluan sedikit untuk memasukkan perkara di bawah. Terima kasih tuan rumah.

      UMRAH PERSENDIRIAN
      Ramai rakyat Malaysia yang berhajat menunaikan umrah cara persendirian. Mungkin faktor utama pemilihan UMRAH cara PERSENDIRIAN ini di sebabkan kos yang kurang dari kos mengikuti pakej di samping faktor kepuasan

      Wujudnya group telegram atas nama "Umrah Persendirian" yang saya upload terdahulu telah mendapat sambutan yang sangat tak terduga. Dalam masa dua bulan dua group telah di perlukan di mana setiap group telegram boleh menerima 200 member. Kini group ke 3 pula di mulakan
      Pertemuan Ahli UP yang sedia telah mengadakan pertemuan tidak formal sambil bersantai di Lembah Klang pada 14 sept 2014. Pertemuan ini lebih kepada pertemuan pengenalan sahaja, tetapi telah mewujudkan PRM yang ada kini.
      Atas faktor jumlah mereka yang berminat dgn umrah persendirian samaada mereka merancang menunaikan umrah cara persendirian dalam masa terdekat atau sebagai persediaan ilmu tentang cara menunai umrah persendirian di masa akan datang, mereka terus menghantar email meminta menjadi member UP.
      Bagi memenuhi jumlah permintaan yang bertambah, saya telah mewujudkan UMRAH PERSENDIRIAN dgn menggunakan “telegram” group ke 3 tetapi mengekalkan tujuan dan matlamatnya.

      Jika anda pembaca berminat menyertai "telegram ‘Umrah Persendirian’" group UP tersebut dengan syarat :
      1. beragama Islam
      2. berumur 18 tahun ke atas dan
      3. berminat menyertai

      di kehendaki memohon kepada email menyatakan hajat itu dan menyertakan no telegram kepada email : umrahsenang@gmail.com
      Ada yang bertanya, kenapa tidak di letakkan no telegram moderator;
      Jawapnya no pengguna telegram adalah hidden dan sesiapa yg berminat hendak berusaha sedikit.

      Sekian terima kasih

      Padam
  10. Assalamu alaikum,boleh saya tau maklumat lanjut ttg ground handling tu,bole contact saya di email mkhairilzb@yahoo.com saya merancang nak pegi bulan feb 2015,tq

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mohon laluan sedikit untuk memasukkan perkara di bawah. Terima kasih tuan rumah.

      UMRAH PERSENDIRIAN
      Ramai rakyat Malaysia yang berhajat menunaikan umrah cara persendirian. Mungkin faktor utama pemilihan UMRAH cara PERSENDIRIAN ini di sebabkan kos yang kurang dari kos mengikuti pakej di samping faktor kepuasan

      Wujudnya group telegram atas nama "Umrah Persendirian" yang saya upload terdahulu telah mendapat sambutan yang sangat tak terduga. Dalam masa dua bulan dua group telah di perlukan di mana setiap group telegram boleh menerima 200 member. Kini group ke 3 pula di mulakan
      Pertemuan Ahli UP yang sedia telah mengadakan pertemuan tidak formal sambil bersantai di Lembah Klang pada 14 sept 2014. Pertemuan ini lebih kepada pertemuan pengenalan sahaja, tetapi telah mewujudkan PRM yang ada kini.
      Atas faktor jumlah mereka yang berminat dgn umrah persendirian samaada mereka merancang menunaikan umrah cara persendirian dalam masa terdekat atau sebagai persediaan ilmu tentang cara menunai umrah persendirian di masa akan datang, mereka terus menghantar email meminta menjadi member UP.
      Bagi memenuhi jumlah permintaan yang bertambah, saya telah mewujudkan UMRAH PERSENDIRIAN dgn menggunakan “telegram” group ke 3 tetapi mengekalkan tujuan dan matlamatnya.

      Jika anda pembaca berminat menyertai "telegram ‘Umrah Persendirian’" group UP tersebut dengan syarat :
      1. beragama Islam
      2. berumur 18 tahun ke atas dan
      3. berminat menyertai

      di kehendaki memohon kepada email menyatakan hajat itu dan menyertakan no telegram kepada email : umrahsenang@gmail.com
      Ada yang bertanya, kenapa tidak di letakkan no telegram moderator;
      Jawapnya no pengguna telegram adalah hidden dan sesiapa yg berminat hendak berusaha sedikit.

      Sekian terima kasih

      Padam
  11. boleh puan bagi TA yg buat visa umrah sahaja dan ustaz yg handle.. boleh berkongsi diemail cikguhaffizah123@gmail.com

    BalasPadam
  12. Mohon laluan sedikit untuk memasukkan perkara di bawah. Terima kasih tuan rumah.

    UMRAH PERSENDIRIAN
    Ramai rakyat Malaysia yang berhajat menunaikan umrah cara persendirian. Mungkin faktor utama pemilihan UMRAH cara PERSENDIRIAN ini di sebabkan kos yang kurang dari kos mengikuti pakej di samping faktor kepuasan

    Wujudnya group telegram atas nama "Umrah Persendirian" yang saya upload terdahulu telah mendapat sambutan yang sangat tak terduga. Dalam masa dua bulan dua group telah di perlukan di mana setiap group telegram boleh menerima 200 member. Kini group ke 3 pula di mulakan
    Pertemuan Ahli UP yang sedia telah mengadakan pertemuan tidak formal sambil bersantai di Lembah Klang pada 14 sept 2014. Pertemuan ini lebih kepada pertemuan pengenalan sahaja, tetapi telah mewujudkan PRM yang ada kini.
    Atas faktor jumlah mereka yang berminat dgn umrah persendirian samaada mereka merancang menunaikan umrah cara persendirian dalam masa terdekat atau sebagai persediaan ilmu tentang cara menunai umrah persendirian di masa akan datang, mereka terus menghantar email meminta menjadi member UP.
    Bagi memenuhi jumlah permintaan yang bertambah, saya telah mewujudkan UMRAH PERSENDIRIAN dgn menggunakan “telegram” group ke 3 tetapi mengekalkan tujuan dan matlamatnya.

    Jika anda pembaca berminat menyertai "telegram ‘Umrah Persendirian’" group UP tersebut dengan syarat :
    1. beragama Islam
    2. berumur 18 tahun ke atas dan
    3. berminat menyertai

    di kehendaki memohon kepada email menyatakan hajat itu dan menyertakan no telegram kepada email : umrahsenang@gmail.com
    Ada yang bertanya, kenapa tidak di letakkan no telegram moderator;
    Jawapnya no pengguna telegram adalah hidden dan sesiapa yg berminat hendak berusaha sedikit.

    Sekian terima kasih

    BalasPadam
  13. bole kongsi agen tu ker...email...keqnaa@gamil.com..tq

    BalasPadam
  14. Assalam. Mohon jasabaik untuk share tentang TA ke : mray27@gmail.com
    Terima kasih

    BalasPadam
  15. Apa nama agen TA xxx tu. Email ke saya bolehtuan puan.ingat nak g umrah this year. Emai khamsaton68@gmail.com

    BalasPadam
  16. as'salam kak, sy dah lama cari agent ground handling umrah, boleh share nama travel agent tu? email: wakhaiha@gmail.com

    BalasPadam
  17. Should you have awesome young children, and then this can be a good way to commit an excellent along with cartier replica occasion seeing many of the wonderful toons along with videos which may have busy supporters on this firm for countless years, and after this anyone would be capable of again take advantage of the explains liked ideal using your awesome young children close to anyone, creating this DVD MOVIE series boxset a terrific expenditure that one could preserve along with side into your current grandchildren pertaining to satisfying implies that that they way too will unquestionably prize pertaining to rolex replica into the future. In case obtained over the web anyone would get savings regarding your postage, products you can nokia's coping with along with transport plus let alone the retail price just for this amazing present in the Walt Disney's a century involving miraculous 164 vertebrae DVD MOVIE. The opposite stuff you might like to be familiar with regarding this specific present can be that this boxset can be dolby digital camera, sustains the two Partner along with rolex replica, features 164 vertebrae, facet percentage can be 1. 81: 1, bodyweight is around several. 50 Kg, game are generally 164 computers, formatted pertaining to vast monitor and is also provided global. Some on-line gives in addition provide a number of monitor photographs consist of your invest in on this replica watches, plus the leisure and that is furnished can be cartoon toons along with videos pertaining to young children along with older people and that is most portion of this specific amazing along with interesting compilation of Disney's classics, so that it is a classic okay rolex replica deal in your case plus the total family members.

    BalasPadam
  18. assalammualaikum..boleh tolong share nama TA? emel sya irininti@gmail.com

    terima kasih

    BalasPadam
  19. salam. boleh share nama TA yang puan gunakan khidmatnya.saya berminat untuk gi umrah secara persenderian.tq.emel saya rokiahabdraman@gmail.com

    BalasPadam
  20. Boleh sharekan nama TA tu tak? Boleh emailkan ke hiey82@gmail.com

    BalasPadam
  21. assalammualaikum..boleh tolong share nama TA XXX tu? emel sya zaidim74@gmail.com

    BalasPadam
  22. ASalamualaikum. Sy dah banyak baca blog n forum tentang umrah DIY, tapi kurang yang respon dan dapat membantu saya secara terperinci. boleh sharekn name syatikat yg uruskan groud arrangment dan name mutawif di sana?puterasungaipanjang@gmail.com

    BalasPadam
  23. ASalamualaikum. Sy dah banyak baca blog n forum tentang umrah DIY, tapi kurang yang respon dan dapat membantu saya secara terperinci. boleh sharekn name syatikat yg uruskan groud arrangment dan name mutawif di sana?puterasungaipanjang@gmail.com

    BalasPadam
  24. ASalamualaikum. Sy dah banyak baca blog n forum tentang umrah DIY, boleh sharekn name syatikat yg uruskan groud arrangment dan name mutawif di sana? SaedahSe@tnb.com.my

    BalasPadam
  25. Assalamualaikum wbt.

    Alhamdulillah hasil rujukan di blog ini saya dan group saya berjaya melakukan UMRAH DIY tahun ini. Terima kasih kepada admin dan admin blog lain.
    UMRAH BACKPACKERS

    Saya ada jumpa channel telegram UMRAH DIY. Banyak info dan panduan berguna disitu. Bagi mereka berminat boleh sertai channel di link dibawah.

    < Telegram : Channel Nota Umrah Backpackers >

    https://telegram.me/joinchat/AvahSkFQmdunfTIBY39Zdw
    https://telegram.me/joinchat/AvahSkFQmdunfTIBY39Zdw
    https://telegram.me/joinchat/AvahSkFQmdunfTIBY39Zdw

    terima kasih

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam Cik Raisya Az Zahra..sy pun dah mula berkira2 nak buat umrah DIY memandangkan kos yg mahal sekarang. Jadi boleh saya dapatkan Travel ejen yg boleh buat visa shj memandangkan sudah berapa banyak saya menghubungi ejen2 terkemuka di Malaysai yg autorised by Saudi tp semua jawapan menghampakan dan disogok dgn cerita2 yg membuat orang takut. Jadi sy amat berharap boleh berkongsi xperience Cik Raisya dgn saya...ni contact no saya 019 3808619

      Terima kasih.

      Padam