Isnin, 28 Mac 2016

Pengalaman Ber-CouchSurfing di Turki

Hari ini aku nak share pengalaman aku ber-couchsurfing atau CS di Turki.

Sebelum baca entry ini, cuba baca yang INI dulu untuk tau macammana buat request untuk CS dan sebagainya ya. 


Untuk pengalaman di Turki, kami terima beberapa request dari individu yang offer untuk host kami. Dalam banyak-banyak tu, kami tilik bebetul profile mereka sebelum tekan butang ACCEPT. Kami akhirnya memilih 3 individu untuk berjumpa semasa 7 hari di Turki, iaitu Neshe di Istanbul, AhmetSan di Goreme dan Istanbul serta Sinan Celik di Kayseri.


Istanbul ( Neshe )

Bagi yang ingin ke Istanbul, aku memang recommend untuk korang jumpa dengan Neshe ni. Orangnya sangat baik dan banyak perkara yang korang boleh kongsi dan tukar pendapat dengan Neshe. Dia ada juga invite kami untuk tidur di rumah dia, di Uskudar,  namun sebab di Istanbul, masa kami agak singkat dan aktiviti kami pun padat, so kami dah book siap2 untuk duduk di hotel dan hanya jumpa beliau jika ada kelapangan. Kami jumpa Neshe ni 2 kali sepanjang kami di bumi Andalusia. Pertama, just for chit chatting sambil berjalan di pedestrian walkway sebelah jeti di Eminonu. Selepas puas berjalan, kami singgah coffee shop utk minum. Bila dah dapat duduk bersembang dengan Neshe ni, dapatla aku kenal dia dengan lebih rapat. Neshe ni orangnya agak conservative dan a practicing Muslim, alhamdulillah. Beliau di antara rakyat Turki yang begitu bersyukur bila Erdagon menang pilihanraya sebab Erdagon ni menjalani gaya hidup Muslim yang sebenar. Memang masa berborak tu, aku memang tanya pasal political issue kat Istanbul, sebab kat Taksim selalu ada buat demo orang macam membantah/kondem kerajaan Turki etc. Dia kata kat tengah2 Istanbul tu, memang ramai bebudak muda yang hidup cara Western memang x suka pemerintahan Erdagon yang agak Islamik. Pasal tu depa selalu memberontak, sbb macam2 sekatan di-introduce sejak Erdagon naik jadi presiden, sebagai contoh pub/disco dibukak hanya sampai kol 12 mlm etc. Macam tu la.



Pengalaman berborak yang macam ni yang aku suka sangat dengan CouchSurfing ni. Bukan hanya ko travel, buat sighseeing, syukur dengan keindahan alam etc, tapi ko boleh juga tau serba sedikit pasal orang tempatan secara lebih dekat, macammana cara hidup dia apa matlamat hidup dia etc. So sesapa yang tak penah cuba Couchsurfing tu, cuba la dulu sebelum nak condemn bagai khennn. Ia bukan hanya untuk free accommodation kekdahnya. Obviously, preference travellers ni masing-masing berbeza kan. So aku paling tak suka ada traveller yang dok condemn cara travelling orang lain. Itu jek pon ;-)

Lepas balik dari Kappadokiyya, aku jumpa lagi Neshe ni, sebab dia nak bawak kami pegi kelas Turkish Ebru dia. Yang ni memang terbaik la. sebab aku cam main masuk jea kelas depa dan cikgu and classmate dia semua excited layan kami dengan baik skali. Basically, Ebru ni macam seni lukis ancient orang Turki la kira. Aku memang part2 art ni ada terlebih feel sket. hehehe Kalo korang nak tau camna Turkish Ebru ni, cer bukak link Turkish Ebru ni. Memang pengalaman yang unik la bila aku join class art yang macam ni. Terima kasih banyakla Neshe sebab hangkut kami suami isteri utk hands on pasal marble-painting art ni!





Sekian dulu entry sendu hari ini. Aku akan share kemudian pengalaman Couchsurfing aku dengan 2 lagi host kami masa di Kayseri and Goreme. :-)

2 ulasan:

  1. Ass...saya tidak menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini dan ini semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya yang dulunya bukan siapa-siapa bahkan saya juga selalu dihina orang dan alhamdulillah kini sekaran saya sudah punya segalanya,itu semua atas bantuan beliau.Saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH RAWA GUMPALA atas bantuan nomor dan dana ghaibnya,alhamdulillah kini saya sudah bisa membuka usaha kembali yang dulunya pakum karna masalah faktor ekonomi dan kini kami sekeluarga sudah sangat serba berkecukupan dan tidak pernah lagi hutang sana sini,,bagi anda yang punya masalah keuangan jangan sungkan-sungkan untuk menhubungi MBAH RAWA GUMPALA karna insya allah beliau akan membantu semua masalah anda dan baru kali ini juga saya mendaptkan para normal yang sangat hebat dan benar-benar terbukti nyata,ini bukan hanya sekedar cerita tapi inilah kisah nyata yang benar-benar nyata dari saya dan bagi anda yg ingin seperti saya silahkan hubungi saja MBAH RAWA GUMPALA di 085==316==106==111




    (((( BUKA BLO DANA GHAIB DAN NOMOR GHAIB MBAH RAWA GUMPALA ))))







    Ass...saya tidak menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini dan ini semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya yang dulunya bukan siapa-siapa bahkan saya juga selalu dihina orang dan alhamdulillah kini sekaran saya sudah punya segalanya,itu semua atas bantuan beliau.Saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH RAWA GUMPALA atas bantuan nomor dan dana ghaibnya,alhamdulillah kini saya sudah bisa membuka usaha kembali yang dulunya pakum karna masalah faktor ekonomi dan kini kami sekeluarga sudah sangat serba berkecukupan dan tidak pernah lagi hutang sana sini,,bagi anda yang punya masalah keuangan jangan sungkan-sungkan untuk menhubungi MBAH RAWA GUMPALA karna insya allah beliau akan membantu semua masalah anda dan baru kali ini juga saya mendaptkan para normal yang sangat hebat dan benar-benar terbukti nyata,ini bukan hanya sekedar cerita tapi inilah kisah nyata yang benar-benar nyata dari saya dan bagi anda yg ingin seperti saya silahkan hubungi saja MBAH RAWA GUMPALA di 085==316==106==111

    BalasPadam