Rabu, 8 September 2010

A Must Try Famous Amos Choc Chips Recipe!

Agak terlewat untuk entry biscuit raya nie. Tapi nak share juge sebab choc chips yang aku baru buat semalam menjadi. Minggu lepas ade try satu recipi lain utk wat biscuit nie, tp tak jadi pule. Keras semacam jea. Something missing in the ingredient. So tak puas hati dan carik resipi yang lain. Alhamdulillah, kawanku Kiena telah mendapat satu resipi lain yang InshaAllah menjadi dan aku pun try la lagi (tanpe rase cuak utk mungkin gagal sekali lagik..). Dan..,hasilnya amat memberangsangkan!

Bahan-bahannya:

- 1 buttercup
- 1 cawan gula kastor
- 1 cawan brown sugar
- 1 1/2 cawan tepung gandum
- 1 cawan tepung jagung
- 2 1/2 oatmeal : sukat dan blend sampai halus
- 1 sudu kecil soda bikarbonat
- 1 sudu kecil baking powder
- 1 1/2 paket Chocolate Chip Hershey (dalam 18oz)
- 1 1/2 bar besar Chocolate Cadbury ( dalam 10oz dan diparut) - lebih sket pun takpe kot. Lagi chocolata!
- 1 cawan chopped nut (utk kali nie guna chopped almond)
- 2 biji telur
- 1/2 sudu kecil garam
- 1 sudu kecil asen vanilla

Cara-caranya:
1. pukul butter dan gula hingga gebu

2. Masukkan telur dan asen vanilla, pukul sampai sebati

3. Campurkan tepung, oat,garam,baking powper dan soda bikarbonat

4. Masukkan chocolate chips Hershey, Cadbury Bar yang telah diparut dan kekacang, sebatikan semua bahan dan gaul rata.

5. Kemudian sudukan ke dalam loyang dalam jarak 2 inci

6. Bakar dalam 12 minit pada suhu 150 degree celcius

dan hasilnya..;

Memang crunchy dan confirm sedap. Percubaan kedua dengan recipe ini sangat memuaskan hati. Tidur malam tadi dengan senyuman :)))

Cuba la buat kat umah nanti!

18 ulasan:

  1. wah, wajahnya menggiurkan! heheh

    BalasPadam
  2. raya nanti jemputla datang la ke rumah fidde, bole rasa skali. aku akan berada di kuala kangsar sampai raya ketiga. So, aku ade balik KL 13th Sept onwards.
    so jemputnya!

    BalasPadam
  3. wah nampak sedap.. nnt sy nk try juga la resipi ni.. selamat h ari raya cik mas... :)

    BalasPadam
  4. wah...nampak menyelerakan...pos sket kat aku mas...

    BalasPadam
  5. hi mas..baru prasan ko ada blog! nanti aku try tahun depan resepi nih..:D

    BalasPadam
  6. @ cik fiza:

    try la nanti..puas hati!

    Salam Eid Fitri utk awak juga, take care :)

    BalasPadam
  7. @ Lynn:

    memang selera lyn..baru buat dah tinggal setengah bekas dah..seb baik skali buat dalam 3 bekas la bole muat. banyak tau..

    huhu kalo aku pos konfem hancus bile sampai kat ko nanti, so...

    ape kate ko datang umah aku beraya tahun nie?? bole reunion skali ngan budak smpw yang lain..

    p/s cik fiza dijemput skali..

    BalasPadam
  8. @ cik kam:

    lame nye tak jumpe ko..nanti raya haji bole la try, x yah tunggu raya tahun depan ;)

    Salam EidulFitr Al Mubarak!

    BalasPadam
  9. thanks kiena for the recipe. muah muah :-*

    BalasPadam
  10. salam,

    oo camni buat biskut raye ye hehe..

    BalasPadam
  11. wslam,

    iye..begitu le kaedahnya...:)

    BalasPadam
  12. rajinnyerr akak mas tewww..

    BalasPadam
  13. salam dan selamat hari raya. bestnya..nak trylah buat cookies ni

    BalasPadam
  14. wewewewew.... takde oven la nak buattt :P

    BalasPadam
  15. @kak ina kl: selamat hari raya. cuba la kak..cedap..

    BalasPadam
  16. @ayu:
    pi la beli satu..bole buat pasta bakar...

    BalasPadam