Jumaat, 14 Oktober 2011

Experiencing South Korea: Day 5 (Part 2), Sokcho Town - Ferryboat

Ini adalah sambungan dari SINI.
Dalam jam 2 petang, kami bertolak balik ke Sokcho. Dari Soeraksan, perjalanan mengambil masa dalam setengah jam dengan bas. Memang agak berat hati ini untuk meninggalkan Soeraksan, tapi perjalanan perlu diteruskan dan masa agak suntuk untuk kami explore ke tempat lain di Sokcho


Apabila sampai di Sokcho, kami berjalan kaki untuk mencari restoran makanan laut di sini. Tips untuk mencari restoran yang halal untuk kita makan makanannya; cuba cari restoran yang memang offer hanya makanan seafood. Kami bernasib baik sebab Afifah yang fasih berbahasa korea ada bersama. Macam-macam dia tanya sebelum kami buat order. :-)


Sebelum menu utama kami sampai, pelbagai side dishes telah disediakan. Memang stail makanan di sini, side dishes memang meriah. Dari seafood stew(sedap!), kimci timun serta kucai,vegetarian pancake, kentang masak kicap, dan nasinya yang macam pulut.


Bila dah semua side dishes keluar, then barulah lauk utama keluar. yay! Lauk utama kami adalah pelbagai jenis ikan bakar serta sotong. Ikan salmon ada, ikan yang rasa macam terubuk tpi xda tulang pun ada. Memang heaven. Perut memang lapar, jadinya agak cepat juga kami menghabiskan makanan yang ada di atas meja itu.


Untuk side dishes yang banyak jenis itu, kalo abis bole refill lagi for FREE. Minta la banyak mana pun :-). Kimci timun dia memang sedap lagi rangup. Untuk lunch kami yang sangat mengenyangkan ini, kami bayor dalam 44,000KRW. Okla kot, makan untuk 5 orang dan ikan dia memang manis dan fresh.


Selesai makan, dengan perut yang kenyang, kami meneruskan berjalan kaki di sepanjang jalan. Di sebelah kiri jalan memang berderet jala-jala bertebaran. Sokcho ni memang pekan nelayan. Banyak ikan-ikan bergantungan di sini.:-)

Kalo nak beli ikan-ikan yang fresh lagi murah, rasanya boleh borong di sini. :-)


Bot-bot nelayan pun banyak parking di sini. Aku memang suka suasana damai di sini. Tiada traffic jam seperti di Seoul. Cumanya, dari segi demografinya, aku tengok pekan ini banyaknya orang tua la. Mungkin macam di Malaysia, ramai yang mudanya sudah larik ke KL, n for this case ke Seoul. Population di Seoul alone adalah 10 millions. Bole imagine betapa ramainya orang especially di subway!

Dalam pada berjalan tue, arah tuju kami adalah ke tempat di mana adanya Ferryboat. Pernah tengok "Autumn In My heart"? heheee kalo tengok, boleh la kot teringat2 scene heroin tue dok ulang alik naik boat nie. Ferry boat nie memang pakai tali untuk bergerak ke seberang. Ramai jea orang yang volunteer untuk tarik.

Selain itu, tiada apa pun yang ada di seberang sana. Just info-info berkaitan drama tue jea di sana. Aku kalo tang citer korea nie, aku tengok masa zaman Winter Sonata+Autumn in my heart+All In+All About Eve. Masa tue aku blaja di gombak. Then selepas tue memang takde masa sangat nak layan korean drama nie.


Selepas melayan Ferryboat, kami balik ke The House untuk rehat. Dalam jam 5 petang, kami berjalan kaki ke terminal bus untuk balik ke Seoul.

Bus bertolak dari Sokcho dalam jam 5.30pm dan sampai di Seoul dalam jam 9 malam. Sampai di Dong Bus Terminal, Seoul kami naik taxi untuk ke SeoulWalker Guesthouse. Taxi yang kami approach tak nak pakai meter. Dia inform untuk ke Seoul Walker, tambang dalam 4,000KRW, agak murah sebenarnya then kami tanya banyak kali juga betul ke 4,000, dan dia kata YA. Kami pun ok la, then bila sampai di guesthouse dia minta 40,000KRW plak. Meloncat gak kami sebab dah terkena tipu. 

Tapi biasela kan, memang nak kena marah ngan aku la main tipu2 nie. Aku gertak dia nak report polis then dia kurangkan ke 20,000KRW. Still aku rasa mahal tp kami bayor jea untuk jarak dalam 25km.

Selepas supper, kami tidur nyenyak. Besok kami akan ke Pulau Jeju dengan EastarJet.. :-)

Till next time..

31 ulasan:

  1. perghhh!!! seafood tu bwtkan aku rase lapar lak memalam buta ni mas oiiiii!!! hahaha....bertuah dpt kwn pandai ckp korea..awesome!

    BalasPadam
  2. @bdk2:

    itula, kalo ada org bole paham dan ckp korea lagi konfiden untuk try makanan korea masa nie. :-)

    BalasPadam
  3. sudah sudah la tu jalan meh balik makan nasi lauk asam pedas ;)

    BalasPadam
  4. afifah bohari ye kak namenye?
    mcm senior sy pny adik je
    wah~ mmg rezeki akak dpt jmpe org baik2 di korea
    best2

    BalasPadam
  5. nak blajar cakap korea dgn afifah!!
    :D

    BalasPadam
  6. mana foto close up mamat boat yang hensem? maaaannnnaa?? :P

    BalasPadam
  7. @dr ben:

    takpe sy tengah berangan lagik nie..:)

    BalasPadam
  8. @anon:

    hmm yg tue akak x sure la nama penuh dia. panggil afifah jea..:-)
    itula, nasib baik jumpe yg pandai ckp korea, senang banyak jdnya :-)

    BalasPadam
  9. @h4ni3:

    alright..nanti sy carik contact number dia :-)

    BalasPadam
  10. @cah ayu:

    ahahahhaha aku simpan dalam hati jea ;))))

    mane bleh share ;p

    BalasPadam
  11. jelesnya. teringin nak g korea. hehe.

    MOHD NASER.com

    BalasPadam
  12. hmmm..kalau travel, bab tipu menipu ni mmg biasa. kene bebetul alert dan berani nampaknya.

    tapi kalau asyik risauuu je sampai bila2 la kita tak ke mana kan?

    *ikan yg mcm terubuk tapi xde tulang tu apa nama? aku berminat! hihi~

    BalasPadam
  13. @naz:

    pegi jea. cepat book tiket.

    BalasPadam
  14. @GB:

    aku x tau la nama dia apa GB. tp memang rasa lemak manis terubuk la...

    BalasPadam
  15. Tgk makanan seafood tuh best jek time2 lapa tghri nie ;)

    BalasPadam
  16. peh...kat sane pon ade gak org nk tipu2 ni eh...

    BalasPadam
  17. @iina:

    hehee..cari le di pekan scotland..ada kot..:-)

    BalasPadam
  18. @kemang:

    kat mana2 ada kemang spesis org yg suka amek kesempatan neh..

    BalasPadam
  19. eh mas, lupa nak tanya...hujan tak kat sana?

    BalasPadam
  20. @bdk2:

    sepanjang aku kat sana TAK HUJAN LANGSUNG. Beautiful sunny-sunshine day dengan suhu yang dingin...pasal tue tak sedar kulit terbakar..

    BalasPadam
  21. Slm perkenalan. Syoknya ke mt sorak
    tpang tanya, mcm mn ye nk booking the house hostel kat sokcho tu, blh booking online ke? Akk nk kesn mei mamti

    BalasPadam
    Balasan
    1. salam amna,

      sorry utk late reply.. saya booking via emel. > yoohj73@hanmail.net

      or buleh terus ke entry ini utk tau dengan lebih lanjut macammana saya book hari tue.

      http://theponderofme.blogspot.com/2011/05/pre-koreabackpacking-5-accommodation-at.html

      :-)

      Padam
  22. salam, itukeee pic kedai makan nya?? sedapnyaaa tgk mknn tu :D

    BalasPadam
  23. I visited many sites except the audio quality for audio songs existing at this web page is in fact marvelous.


    Feel free to visit my page; Home Page

    BalasPadam
  24. Wonderful goods from you, man. I've take note your stuff previous to and you're simply extremely great.

    I actually like what you've received here, really like what you are stating and the best way in which you are saying it. You make it enjoyable and you still care for to stay it smart. I can't
    wait to read much more from you. That is really a terrific website.


    My web page: Louis Vuitton Bags

    BalasPadam
  25. It's very easy to find out any matter on web as compared to books, as I found this article at this site.

    Here is my web-site - Nike Free Sko

    BalasPadam
  26. If some one wants to be updated with newest technologies after that he must be go to see this website and be up to date every day.


    my weblog get more info

    BalasPadam
  27. Heya i am for the primary time here. I came across this
    board and I in finding It truly helpful & it helped me out a
    lot. I am hoping to offer one thing back and aid others such
    as you aided me.

    Have a look at my web-site :: Sac a main Guess

    BalasPadam
  28. Usually I do not learn post on blogs, but I wish to say
    that this write-up very pressured me to take a look
    at and do so! Your writing taste has been surprised me.
    Thanks, very nice post.

    Also visit my website :: Boutique Air Max

    BalasPadam
  29. When I initially commented I appear to have clicked the -Notify me when new comments are
    added- checkbox and from now on each time a comment is added I
    get 4 emails with the same comment. Is there a means you can remove me from that service?
    Kudos!

    Look at my web site; Chaussures De Foot Pas Cher

    BalasPadam
  30. I visited many web pages but the audio feature for audio songs current at this website is genuinely superb.


    Feel free to surf to my web blog; Sac A Main
    Louis Vuitton (http://nysacpr.org/)

    BalasPadam