Khamis, 27 Oktober 2011

Experiencing South Korea: Day 7, Part 3: Seopjikoji

Ini adalah sambungan entry dari SINI.

Dari Seongsan Illchulbong, kami meneruskan perjalanan ke Seopjikoji. Untuk ke Seopjikoji nie, tiada bas awam yang lalu masuk ke situ. Jadinya kami ambil taxi dari Seongsan. Perjalanan ke Seopjikoji mengambil masa dalam 15 minit.


Apa yang ada di Seopjikoji?

*Picture Postcard!*

Dari namanya, "Seopji" nie nama lama untuk kawasan ini dan "Koji" adalah dari dialect Jeju yang membawa maksud "a sudden bump on land". Any idea why?

Cuba tengok gambo-gambo yang ditembak di sini..



Tempat ni memang saujana mata memandang sebenarnya. Kawasan hijau tanpa pokok dengan batu-batu tunggal yang ada di seashore. Batu-batu ini dipanggil "seondol". Juga terdapat tembok batu di sepanjang jalan untuk menyekat angin dalam perjalanan ke rumah api di hujung jalan ke Seopjikoji. 


Aku memang tergamam bila lalu kawasan nie sebenarnya. Berjalan kaki menuju ke lighthouse dengan keadaan yang berangin kuat serta sejuk memang sangat asyik. Terlupa sekejap dengan terik matahari. Agak romantik kalo pergi dengan spouse sebenarnya.


Seopjikoji nie juga terkenal sebagai lokasi penggambaran drama untuk TV mini siri "All In." Pernah tengok tak cerita tue?

Drama ni popular pada tahun 2003  dan dibintangi oleh Lee Byung-hun dan Song Hye-kyo. Tempat nie pernah dilanda taufan teruk dan telah dibersihkan dan dibina semula untuk dibuka pada orang awam melawat. Berabis juga duit diorang gunakan untuk reconstruct gereja dan biara di situ.



Bagi aku, selain dari Seongsan Illchulbong, Seopjikoji adalah satu lagi tempat yang wajib dipegi jika sampai di Pulau Jeju. Untuk sesiapa yang nak berbulan madu pun sangat sesuai. Suasana memang romantik di sini. Pemandangan memang superb. Background gambor memang  Ohsem! 

Aku harap, satu hari nanti, ada la rezeki untuk aku datang lagi ke sini. Tapi waktu tue bukan berseorangan la..huhuhu..x best feel sorang-sorang sebenarnya ;) *Mood berangan tak sudah*

sob sob..

to be continued..

40 ulasan:

  1. sangat cantikkkkkkkkkkk~~~~~~~
    mode:speechless

    insyaALLAH ade lagi rezki utk dtg berdua kelak. amin ^^

    BalasPadam
  2. SALAM,
    CANTIK TEMPAT INI ! TENGOK GAMBAR JADILAH !

    BalasPadam
  3. sis, lawo header baru...

    eh btw, lawa grass die..mcm gold gitewwww..

    hee

    BalasPadam
  4. @eka:

    make sure u dtg sini nanti yea!

    BalasPadam
  5. @LF:

    memang cantik dato'..:-)

    BalasPadam
  6. @kemang:

    nak tuko angin la..dah penat mata yang ari tue..kasi relaxing sket header kali nie :-)

    grass tue kena berterima kasih dekat tukang kebun yg sentiase trim rumput di situ.:-))) mmeg sejuk mata memandang!

    BalasPadam
  7. ala nak kena pi romantik2 erk?!!!! hihihii *berangan jugak larrrrr

    BalasPadam
  8. @masMZ:

    heheee kalo ada yg nak romantika bulan madu tue seswai la ke sini..;))

    BalasPadam
  9. cantek la gambar-gambar ni Mas. Mas ambek sendiri ker?

    BalasPadam
  10. cantiknyaaaaaaa......jelesnya.......

    BalasPadam
  11. kameranya atau pemandangannya yg cantik ni...:)

    BalasPadam
  12. @kak chik Ella:

    ye la kak, mas tembak sendiri, pakai compact camera. :-)

    BalasPadam
  13. @wahida:

    :-) takpe next time turn akak pula..:-)

    BalasPadam
  14. @daddylicious:

    pemandangan dia lagi cantik :-)

    BalasPadam
  15. Mmg scenery cantik.. harus lawat nie ;)

    BalasPadam
  16. @iina:

    yea betul..kena gi iina. :-)

    BalasPadam
  17. memang cantiklah, modal besar kalau nak bercuti kat sane ni.

    BalasPadam
  18. @denai hati:

    tak juge mr denai. ada caranya untuk ke sana dengan modal yang kecil. nanti saya share costingnya :-)

    BalasPadam
  19. terpaksa pergi untuk hanimung.... huhuuuuuuu

    BalasPadam
  20. @masMZ:

    ehehhehehe jgn termakan sgt racun nie..;)))

    BalasPadam
  21. patut Ayin ada cakap yang kamu baru balik dari Korea masa dalam keta hari tuh..

    BalasPadam
  22. @Mr Ghost:

    xdela baru sgt..last month lagi, tak tau la crite nie nak abis bile...byk sgt tangguh.:-)

    BalasPadam
  23. sentap. aku pun dah mula rasa nak jalan2 dgn spouse tau.. :)

    BalasPadam
  24. @GB:

    ahahahaha bahaye tue. Sila cepatkan jalan ke arah itu..;)

    BalasPadam
  25. ada org seru nama aku ayin ayin sini?
    haha

    skill kau snap gamba sgt superb la darl!

    :)

    BalasPadam
  26. @BDC:

    wahh dasat tue ada telepathy, bole rasa nama diseru ;)

    hehehee tqtq, ko kan cikgu aku!

    satu benda baru yg aku blaja mase kt cameron ngan ko ari tue, play with the kaler kaler kaler! next time aku akan apply itu pule. :)

    BalasPadam
  27. uwaaa..lawa gile tmpt ni..
    on my next visit..mesti pergi Jeju!! haha

    BalasPadam
  28. @hanie:

    yes, next time make sure u sampai tau!

    BalasPadam
  29. If you liked it, I think you would've looooved Jeju!!!

    BalasPadam
  30. @elenora:

    i love the scenery at jeju. Beautiful!

    BalasPadam
  31. mas,
    aku doakan nti ko akan mengulang ke sini dgn spouse...terpana tetiba sbb ko tulis spouse...slalu org tulis insan tersayang...ekeke...mas, ko manis, cantik pun ye..nti ada la tu dtg prince charming ko...mebi dia sesat tak jumpa arah...nti aku bgtau dia suh pakai gps utk locate ko ek? ;)

    BalasPadam
  32. @fatt:

    heheeeee thnx babe. aku dah tak kesah dah..kenkadang jea ter-feeling lebih. i blame the HORMONES!

    nways, jumpe ke tak jumpe ke aku redha jea. life must goes on..

    :)))

    BalasPadam
  33. oh..saya tgk ALL IN..ada ek umah yg in-ha bina kat church tu?

    BalasPadam
    Balasan
    1. nampak dari luar jea rumah yang kononnya in-ha buat dekat area situ, rumah ala kaca tue. pix kedua tue ada i letak dalam entry ini. :-)

      Padam