Isnin, 20 Februari 2012

Once Upon A Time In Universal Studio Singapore 4

Awas: Entry boring takda gambo langsung.

Sambungan Entry dari SINI

Sebelum aku ceritakan apa yang memeritkan itu, aku nak kongsi sejarah hostel arrangement dengan betelbox nie..hehee

Setelah salah sorang travelholic memberi suggestion nama betelbox, aku tak ingat sape, panjang betol thread, maka aku pon try la contact hostel itu, dengan bertanyakan kekosongan hostel itu di tarikh yang kami nak duduk. Tapi belum apa2, banyak gak soklan yang kena jawab:
"Hi  ,
Before we can make you an offer, we wish to have a better understanding of
the nature of the reservation. We will need you to help us answer some of
the questions below:

1) What is the purpose of the group coming to Singapore?
2) What is the age and the gender and the nationality of the guests in the
group? Do you need to split the females from the males. Do you need
exclusive use of the room or would you be able to share?
3) Is there any counterpart in Singapore that is coordinating with you for
this trip?
4) Is there any arrangement that you will like us to assist you in? For
example, transport, meals, attraction tickets?
5) For group reservation, we will be required to collect a Non-refundable
deposit of 50%, will it be alright for you?
6) For the dates required, is the booking for 2 nights or 3 nights? Need to
clarify as check in time is 1pm while checkout time is 10am.
Thank you and we look forward to hearing from you."
Kikikiki banyak kan soklan? aku jawab sumer soklan tue dengan gigih dan akhirnya dapat secure  bunk bed utk 13 orang. Tengok website memang nampak ok, dan lokasinya adalah walking distance, katanya.

**********************************************************************************

Berbalik kepada penceritaan asal, setelah berhempas pulas hampir seharian di USS, dengan tak tidornya dari jam 12am semalam, maka selepas mengisi perut di VIvo city, kami memulakan perjalanan mencari Betelbox hostel. 

Aku call betelbox tanya kat mana hostel mereka dan mereka jawab dari vivo city, ambil train line pepel then exit outraem park. Then change train to green line and exit at paya lebar. Dari paya lebar jalan kaki sekejap jea untuk sampai Betelbox. Kalo tanya orang, mesti senang nak dapat direction dari sana, katanya. Hmmm macam senang dan dekat. kan?

Makanya, setelah mengharungi berbelas2 stesen dan tukar2 train, kami sampai juga di Paya Lebar. Sampai di Paya Lebar, tiada sorang pon di antara kami yang print location hostel tue..huhuhu serius tak teringat langsung aku. Hasilnya menggagau la mencari2. Aku tanya pakcik kat kedai tue, dia tak tau. Then second time tanya pak guard kat mrt station tue, then dia tunjuk arah ke mana nak ke geylang serai. Makanya dengan beg yang terasa berat, kaki yang skrunye memasing dah longgar ditambah dengan muscle pain..kami gerak beramai2. Dari satu junction ke satu junction. setiap 200meter terasa mana la hostel neh. serius rasa sangat jauh. PENAT jangan cakap la..

Malam itu bulan nampak penuh..mestila, semalam kan MaulidulRAsul, 12 RabiulAwal..malam tue 13 RabiulAwal...biasenye bulan penuh setiap 15 haribulan..Menikmati bulan yang hampir penuh sambil memasing gigih menyanyikan nasyid lagu tema MaulidurRasul, ingat2 lupa tapi majoriti tahu nasyid itu. Terasa diberkati okeh! :-)

Jalan punya jalan, berpandukan GPS Cawan...500meter.....800meter.....1km.......1.1km barulah kami sampai ke Betelbox. WOWWW. Super strenuous okeh. Memang tidak di sangka jauh gila tempat itu dari stesen MRT Paya Lebar.

Sampai di hostel, uncle hostel kasi guideline memacam pula..adoi, penat jalan tak abis lagi..ditambah plak ngan lecture dari uncle hostel itu memang agak kureng kena rasanya. sabor jea la. So far bunk bed Betelbox nie lebih kurang ngan hostel yang aku penah duduk tahun lepas. Cuma, shower room yang ada dalam bilik tue memang besar almari laa..hahahha, tak selera aku nak mandi dalam tue. macam tak muat jea. Jadinya, aku opt mandi kat dalam toilet dia yang lagi luas dan ada juge shower. Nak expection tinggi tue tak boleh sangat sebab bayor hanyar SGD 20. The cheapest in town! Takpela..aku abaikan jea sebab nak duduk semalam aja.

Malam tue sebelum tido, aku dengan john, masmona,byya, kak anash, na dan cawan borak2 minum teh dulu di communal area hostel tue. Not bad juga area tue. PC dan  internet ada. Buku2 traveling pun banyak dekat situ. Aku suka gak part communal area dia. Cosy. Borak2 memang bukak crita pasal camera. best juga aku dengor. Diorang tue kebanyakannya expert, memasing pakai dslr. tergoda gak aku nak try pakai, tapi takpe..tunggu jea la dulu.. camera compact yang aku pakai skang, aku tak abis explore lagi. Borak2 sampai pukul 1 pagi juga la.. Gila abis borak, naik atas katil, terus lena... Tak sedar langsung sampai ke subuh. Memang lena tidur. Lepas subuh, boleh plak aku sambung tido balik (part nie memang x seswai)..huhuhu memang masih mengantuk gile, then bangun balik kol 9pagi. ;))

akan di sambung kendian.

41 ulasan:

  1. Balasan
    1. Asik2 ko je...oh lupe ko 3-3 entry blog k tewas hari ni hahahhahahaa...SUKA!

      Padam
    2. wahhhhhhhhhhhhhhhh!!!! takpe2. ade ubi ada batas, ada hari akan ku balas~

      Padam
    3. kikiki

      guys, dear john n janggel, both of u rocks okeh..dua-dua pemenang tiada sapa pengalah...:-)

      :-*

      Padam
  2. takkan ku lupa smpai bila2 jalan kaki jauh nk mampos ok! dah laaa penatttt

    BalasPadam
    Balasan
    1. pengalaman pahit, tp bile dikenang best plak!

      Padam
  3. Aku yg cadangkan Betelbox tu, tapi aku search kat google pasal hotel di Geylang Serai..so terkeluar website Betelbox tu, dalam gambo nampak cantik la...pastu aku tau yg dia kat area pasar Geylang Serai...but tatau pon yg stesen MRT nak ke situ kena turun Paya Lebar yg jauh banget hehehe...diberkati la gamaknya... experience make me a wise man...

    BalasPadam
    Balasan
    1. ko laaa rupanyaaa pengkhianat yg mendajalkan kami semua berjalan kaki sejauh 1.1km!!! tidakkkkkkkk!!!!!

      Padam
    2. omg!!! sentence terakhir tu mcm ku kenal!!! hahaha

      Padam
    3. @janggel:

      sebenarnye sumer pon tertipu..bukan ko sorang jea janggel. aku pon baca review okeh ajer dalam internet..kite sama2 tipah tertipu,

      tapi kan sebanarnya, pagi tue kite berjalan balik ke stesen, takdela rasa jauh kan kan..so memang malam tue sebab kite ngan tak tido2 nye..then macam tak ingat doniya enjoy di sentosa sana..haaaa berjalan malam tue memang terasa..heheee

      nways, bila aku teringat2 balik, best pulek rasenye. ehh

      ;)

      Padam
    4. @john:

      aku tau ayat2 siapa tue. adik u kan?? ehh

      Padam
    5. Ye betol,...memang adik john

      Padam
    6. Cissss..janggel kah orangnye yang telah menyebabkan aku kurus 0.5kg malam itu!! hehehehe

      Padam
    7. @na:
      ko sempat jugak turun berat?? waa aku impress, nak jugakkkk...

      Padam
  4. Hamboiii pengkhianat ko kata aku! Huh.
    Sape suh terima sajesyen aku hahahhahaa

    BalasPadam
    Balasan
    1. kikikiki

      memasing juge yang vote for betelbox. hihihi

      Padam
  5. takpe takpe.. thats d asam garam pahit manis travel kan.. we ols pon kena aritu, drive punya jauh tapi bila sampai hotel, depa kata booking takde dalam sistem.. tengah malam pulak tu.. alhamdulillah depa carikan hotel lain.. tapi kecut perot jgk sebelum tu.. tempat asing, bahasa pon limited..

    BalasPadam
    Balasan
    1. itula, pengalaman yg agak best bile diingat2!

      Padam
  6. eh dalam toilet ada shower ek? sumpah tak prasan! hahaha!

    takpe, daripada bayo mahal utk tido yg brapa jam je tu, kita redha je la ye...tapi nak jugak kata yg hostel tu JAUH!!!

    BalasPadam
    Balasan
    1. ada shower dalam toilet, better kot. :-)

      itula, memang berpatutan dengan rege kite bayor hostel tue sebenarnya..

      Padam
  7. ekcelli i dah agak jauh sket dr hotel81 sbb i slalu dok kat hotel81 tuh. but i tak tau another 500mtr further. seriously, pagi tuh bila jln tak jauh pun...

    BalasPadam
    Balasan
    1. kite penat sangat malam tue sebenarnya, seharian berjalan dengan tak tido lagi malam tue..

      dat morning kita ke stesen paya lebar tue memang tak terasa jauh sangat..:-)

      Padam
    2. sbb penat jek rasenye.. tp aku xkisah kot.. name pun backpacker.. bile ramai2 aku tau seronok jek, sampai lupa Aqilah kat umah.. he heee..

      Padam
    3. @cawan: sampai lupa aqilah kat umah tue memang klakar okeh. kureng asam sungguh!

      Padam
  8. kalu aku dh dengkur kuat2 dah.. xdek psl nk belek gambo sbb kompom2 la aku yg kurang amik gambo hahaha.. besday sami sekepin pon tak amik hahahaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. mase besday sami, mummy dia dah hire fotograper handalan..x yah fenin2 nak pikir dah, kan kan ;)

      Padam
  9. KC baca pun penat. tp tak pe .. tu sume pengalaman, kan. Berharga tu. At least u ada experience travel as backpacker camni. Adventure, gitewww.

    BalasPadam
    Balasan
    1. hehee tahun nie punya trip ke singapore ok lagi kak chik, tahun lepas lagi haru..heheheee

      Padam
  10. Baca soalan2 tu pun saya dah penat..haha

    BalasPadam
  11. wah..sekali dah berubah blog ni. makin chantek2.
    dahs ampai kota singa? congrats mas n the gang

    BalasPadam
    Balasan
    1. ari tue gi USSdan china town jea..tmpt lain next time kot..:-)

      Padam
  12. wah.. dh smpau US singapore...
    bestnyerr

    BalasPadam
    Balasan
    1. memang best. gi la sana..dekat jea..:-)

      Padam
  13. mungkin sebab korang dah penat gila dan tak pasti the exact location of the hostel kot..tu yg buat hostel tu nampak jauh gile dari mrt. tapi nasib baik korang beramai2. kalaou sorang2 atau berdua je mungkin lagi menggagau.

    BalasPadam
  14. Tak pe mas...akak sokong kegigihan mas jawab soklan betelbox itu sebelum kompom dpt reserved katil.
    kita sume bukan hari2 dapat rasa 'cam nak guling atas jalan' sebab penat ...
    bukan selalu dapat rasa macam nih ramai2.
    kan..kan...
    btw..akak KOMPOM akak tak join korang minum teh tengok gambar malam itu....
    akak dah lama tidoooo...so sapakah kak anash yg join minum teh????....eerr...

    BalasPadam