Sabtu, 5 Februari 2011

Experiencing Temasek aka Singapore 1: First nite @ temasek. Great hospitality by Singaporean Malay.

semalam sampai temasek jam 9pm. gedebak gedebuk settle semua jam 10pm.
.
Sebab sampai awal dari perancangan awal sebelum ini, maka malam semalam tak sempat nak book mana2 hostel backpackers. so dalam kepala mungkin akan try tido di airport(prayer roon dia). Sampai2 cari prayer room tapi tak jumpe..ingatkan di luar transit area. Bila dah keluar dari transit area, tanye di tourist information centre, rupanya prayer area memang di dalam. Berhadapan dengan Gate2. hmm tapi dah tak boleh masuk sebab kami dah keluar dari sana.
.
upps, so di mana kami mahu tidur??
.
Tanya di information counter MRT, di mana kemungkinan ada hotel available. Mereka suggest berenti di Paya Lebar then try to find any Hotel81. The price is quite cheaper.
.
ok, dari Cangi Airport, kami naik MRT ke Paya Lebar. Sampai sana pusing-pusing hari Hotel81. Masuk hotel tanye receptionist the cheapest room available. Yang ada $140. Hmm agak mahal bagiku. Keluar hotel, pusing-pusing lagi cari hotel sambil berjalan menikmati angin malam. Haa jumpe Hotel 81Classic pula. Room yang paling murah yang available adalah $101. Tapi hanya boleh masuk 2 orang sahaja. Kalo 3 orang kene amek satu lagi bilik. Sah-sah, not within our budget. Hmm melangok kejap..
.
Melihat kami yang agak kepenatan dan loss..seorang makcik bertanya kepada kami ke mana arah tuju kami. Kami dengan berterus terang memberitahu yang kami sedang mencari hotel/hostel untuk menginap. Dan ternyata, semua hotel adalah di atas tahap kemampuan kami. Kami bercadang untuk tidur di masjid berhampiran.
.
Masjid yang ada semua tutup pukul 11pm. Upss.
.
Makcik yang kami jumpa itu dengan murah hati menjemput kami untuk tidur di rumah mereka. Dia dan suaminya adalah merupakan season traveller dan mereka sangat-sangat memahami keadaan kami bertiga ketika itu dan menawarkan tempat tidur untuk semalam. Yes, kami sangat terharu dan tidak tahu berkata apa2. Mereka sangat generous. Disebabkan kami tiada pilihan lain, maka kami mengikut makcik dan pakcik berkenaan ke rumah mereka di Pasir Ris. Ternyata, mereka memang golongan yang sangat baik dan peramah lagi sudi membantu kami yang serba kekurangan ketika itu. Hanya Tuhan yang dapat membalas segala jasa baik mereka.


Kepada Pakcik Samsuri, Makcik Maryam dan Makcik Mas Zainab, sekalung terima kasih kami ucapkan. Kami terhutang budi dengan kemurahan serta kesanggupan pakcik dan makcik dalam menompangkan kami semalam di rumah kalian. Semoga Allah melimpahkan lagi rezeki pakcik dan makcik di dunia ini. Hanya Allah dapat membalasnya.
.
Pagi tadi dalam pukul 8am, kami meneruskan perjalanan kembara kami ke city area.
.
to be continued.




.

17 ulasan:

  1. bagus betul. Allah hantar makcik tu untuk membantu. :)

    BalasPadam
  2. ya betul, pengalaman yang sgt bermakna semalam. Sgt terhutang budi dengan pakcik tersebut sekeluarga. :-)

    BalasPadam
  3. Pasir Ris tempat tok sedare saya

    err.. tp nama dia bukan pakcik samsuri

    hehe

    BalasPadam
  4. @h4ni3:
    ohh asal sana ke kak?

    BalasPadam
  5. Temasek tu kan nama Singapura dulu kala.cam teringat belajar sejarah dulu. akak belum pernah jejak kaki kat sana lagi. Malaysia best ke sana?sejujurnya.

    BalasPadam
  6. yeah betul. temasik is the classic name for singapore. saya prefer nama lama :)))

    hmm sejujurnya, saya lebih suka di sana sebab orang tidak merokok sesuka hati di kawasan awam. Fine $1000. :)

    seswai sgt!

    BalasPadam
  7. MZ dah sampai sana? bila balik msia? singgah la kulai, lodging di rumah saya:)

    BalasPadam
  8. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  9. x ping2 me pown.. ehehe

    btw, me pown baru balik dr temasek semlm uoolss.. ;-)

    BalasPadam
  10. -what a relieve kan...bila ketemu makcik yg baik hati tu..

    BalasPadam
  11. arwah nenek asal singapore
    so that's y kitorg masih lg ada sedare mare di sana

    BalasPadam
  12. @miss nina:
    besok malam baru nak balik kl. Bas straight dari singapore ke kl..
    Nanti sampai kulai saya seru nama u k.. ;)

    BalasPadam
  13. @en_me:

    hehe segan la nak ping enme pon.

    BalasPadam
  14. awak sungguh bertuah mendapat bantuan di saat memerlukan. semoga selamat dalam perjalanan.

    BalasPadam
  15. bila ape2 pun dimulakan dengan niat yangbaik, Allah akan permudahkan jalan...Alhamdulillah, ini bukti di dunia ni masih ada umat Allah yang baik!!

    BalasPadam
  16. wahh, untung kak mas ada family yg baik itu. klau x mesti bahaya sbb kak mas xde tempat tido. huhu

    BalasPadam