Isnin, 28 Februari 2011

Tenkiu MyEG: Keranamu, amat mudah saman ekorku dibayar.

Saman ekor yang aku dapat (semasa di Kuala Krai mungkin?) telah selamat dibayar melalui MyEG. 

Saman selepas discount bernilai RM150 dibayar kepada PDRM dan RM2 dikenakan sebagai caj. Total:RM152.

Untuk makluman semua, bagi mana-mana individu yang nak tahu dengan lebih detail mengenai saman ekor yang dikenakan, boleh berhubung sendiri dengan pihak PDRM. Sebab maklumat yang dinyatakan dalam MyEG itu sangat sikit dan tidak lengkap.

Mereka akan berikan lebih info berkenaan berapa had laju yang telah dilanggar(jika kesalahan speeding). Maklumat imej hanya boleh dirujuk di balai yang mengeluarkan saman ekor itu. Kena bayar RM10 jika mahu print imej yang ditangkap semasa kesalahan dibuat.

Macam kes aku ini, Had laju yang aku bawak adalah 90km/j. Yang dibenarkan 60km/j.

Malas mahu argue lebih-lebih sebab kalau nak tengok bukti perlu ke Balai Polis Daerah Kuala Krai pula.

Jadinya, bayor aje la.

Bagi sesiapa yang nak bayor  saman secara online, boleh pegi ke SINI.

Sedikit nota bagi sesiapa yang mahu bayar secara manual di sekitar Kuala Lumpur. Adalah lagi mudah dan cepat jika mahu bayar di Bukit Aman. Mereka ada sediakan kioks pembayaran di luar balai. Balai trafik di Jalan Bandar memang sangat sesak sekarang.

Sekian sudah. Melayang duit aku hari ini.

22 ulasan:

  1. esok mesti lagi sesak jem kat mana2 kaunter dan even myEg pun kan?

    tahniah sebab dah membayo!

    BalasPadam
  2. adehhhhh..... saman ku gila banyak... adeih... tensen.. tensen... (garu-garu kepala)

    BalasPadam
  3. have u figured it out why u were in kuala krai at that time? maybe visiting anak-anak yg mak kau jage?

    BalasPadam
  4. alo alo ciannya dia kena saman.jangan bawak melebehi had laju ye lain kali.Jangan bawak perlahan cam siput plak.kwang kwang

    BalasPadam
  5. Uncle BENCI saman ekor! Tapi suka sup ekor!

    BalasPadam
  6. @GB:

    memang pun nanti kat mana sesak punye. malam nie MyEG ok lagi. senang jea aku bayor tadi tanpe sangkut2 mane2..

    BalasPadam
  7. @abg jonni:

    oit kalo banyak, bayor sikit2la.ade discount cam kat sogo skang neh.

    selamat melayangkan duit kamu yea ;)

    BalasPadam
  8. @redTupai:

    yeah i guess so la tupai! tp bukan bulan november 2009 masalahnye..

    BalasPadam
  9. @uncle gedek:

    saya juga bunci saman ekor..

    BalasPadam
  10. @kak ina DDC:
    saya slalu bawak mcm kura2 pun kena juga..

    BalasPadam
  11. saya dah cek kat rilek.com.my

    tapi kerana kamu, saya register pulak kat myeg
    tapi lepas tu dia kata

    'this service is under maintenance'.. cetttt

    BalasPadam
  12. saya bayar saman aka derma kepada pdrm total RM670, itu pun setelah ditolak diskaun...haruu...

    BalasPadam
  13. @daddy ziyyad:

    sabo jeala kan..

    BalasPadam
  14. @cik fiza:

    sedang bersabor. tp ade org kene lg banyak..

    BalasPadam
  15. @h4ni3:

    oh iye ke? uppsss sorry kak. ari nie mungkin semua org serbe MyEG kot. terkejut dia lalu mampus sistemnya..

    BalasPadam
  16. @kish:

    waaaa banyak tue...takpe sesekali bersedekah. bandi kaya takpe ;p

    BalasPadam
  17. uiks... terbang sudah rm-rm kamu ye
    ades.. ape nak buat

    BalasPadam
  18. wey kau


    betul ke kau bawak keta mcm kura kura?
    betul ke?
    betul ke?


    apesal kau x sound aku pasal cite saman saman ni?? hakhak, aku langsung x port.


    adehs.

    BalasPadam
  19. @miss nina:

    iya berterbangan ia.. ;(

    BalasPadam
  20. @BDC:

    ekeeekkkk aku pon tau last minit da.............

    BalasPadam