Selasa, 3 Januari 2012

Pre-NorthIndiaBackpacking 1: Land + Air Transfer

Lewat malam semalam, eh consider dah pagi kot..sempat bermessage dalam FB dengan MasMZ.

Nasib baik gak dia inform pasal ticket keretapi delhi-agra-jaipur-delhi kat sana yang macam pisang goreng panas, cepat sold out. Aku tak ready apa2 lagi pasal india nie kecuali tiket flight ke srinagar. MasMZ and the gang dah selamat beli last week, itupun byk tiket yang nak dibeli dah abis. Cuak gak aku, dah la aku hanya ada aku. Jadinya terhegeh2 juga la aku baru nak beli kol 12 pagi semalam. Thnx for the alert MasMZ.

Sebelum ini aku sebenarnya penah try nak book dengan Yatra.com. Tapi sangkut sebab kena verifiy account pakai mobile phone india punya line. memang hampeh. pasal tue niat aku tersekat sampai situ.

Nasib baik MasMz kasi link lain, dengan ClearTrip, dengan suksesnya aku dah secure 3 tiket keretapi utk land transfer di sana nanti. Tiket Delhi-Agra, Agra-Jaipur dan Jaipur-Delhi. Fuhh lega! Rege tikets aku consider memang agak berpatutan la sebenarnya. So banyak saving kat situ.

So far Memang senang la pakai ClearTrip nie. Kejap jea, sgt mudah!

Oh yea, utk tiket flight murah ke srinagar, kashmir..so far GO Airlines (airlines tambang murah) memang yg paling murah antara byk airlines lain yang ada kat situ. Sebab berbaloi regenya maka dah selamat aku book.

Kalo nak naik train pun buleh sebenarnya, tp naik train dari delhi dalam 14 jam kot baru sampai Jammu. Then dari Jammu naik van sangkut/bas (murah) atau teksi (mungkin sgt mahal), dan perjalanan nak sampai srinagar lagi 5-6 jam. Kalo masa aku banyak memang aku nak travel by land, lagi-lagi extra $ saving. (selingan: penah tengok cite 3 idiots? jalan nak ke srinagar ala2 jalan masa kengkawan Aamir khan  cari dia ke ladakh, kashmir. long, winding and hilly road but breathtaking view). Tapi malangnya, hari aku memang x cukup panjang. Jadinya aku opt utk terbang jea, 1 jam 50minit. Rege tix flight pun ok, berbaloi-baloi.

Oh yea, membaca Blog Biqque dan Blog Chawana memang membuatkan aku dalam mode:berangan-rangan tak sudah. Thnx la sebab detail cite pasal India, so senang aku nak mereka+meniru itin segala. Memang olalalalala! Senang korje teman.

Till next time..

36 ulasan:

  1. berjalan2 lagi ya.. enjoy :))

    BalasPadam
  2. wahhhhh .. wah .. wah .. adventure betul ni.

    BalasPadam
  3. @norh:

    belom lagi..dalam plan..;) tgh menabung neh..

    BalasPadam
  4. @kakchik ella:

    takut tapi MAHU :-)

    BalasPadam
  5. Seronoknya dapat mengembara ke negeri orang. :)

    BalasPadam
  6. Good Luck aite sis... Bile tarikh trip ni?

    BalasPadam
  7. kalau ke india pun, rasa rasanya saya kena tunggu anak anak saya umur 7-8 tahun..hehehe..good luck..enjoy your trip..and as usual, update kat blog...utk ditiru ..hehehe

    BalasPadam
  8. cleartrip.com memang mudah... akak pun tengah usha tiket ke tashkent melalui delhi... sangat user friendly...

    BalasPadam
  9. gigih ko rupenye semlm duk berchit-chatting dgn masmz! hehehe...alhamdulillah dh selamat beli pun ko tiket train kat india.

    ko nk g kashmir sekali ke? hehehe

    BalasPadam
  10. great! i baru jek pass buku DK eyewitness kat janggel for viewing kot2 ada tpt2 lain leh gi. i guna buku ni masa gi india dolu2. my tips byk but rasa nye byk i dah share kat biq & na before diarang pegi.

    i also rasa if pegi ramai2, leh dpt/byr murah tour guide of that particular sightseeing, you guys should tong tong and hire them. sbb history explaination diarang lebih detail and lengkap. masa tuh sure lebih ternganga nye...

    BalasPadam
  11. Alhamdulillah..samat dah dapat tiket hehee

    BalasPadam
  12. selamat sempat dapat, nie pergi srinagar nak ke kashmir ke? lepas train kene naek ape plak~ aisehh rmai gak orang dapat tmpat ni.. ak tetibe lepas tgk citer 3 idiot memang dah menaruh harapan nak ke sana.. adushhh~ belum ada kelapangan, ish ish

    BalasPadam
  13. @intan:

    tenkiu. lmbt lagi, 21-31mac nanti :)

    BalasPadam
  14. @daddy Z:

    boleh kot kalo doc nak gi setahun dua nie..ada org siap bawak baby comei lagi..tp memang kena sabar lebih la kalo nak melayan bebudak kat sana..

    BalasPadam
  15. @kak jay:

    kan kan..kejap jea bole secure tix! :-)

    BalasPadam
  16. @bdk2:

    bila masMZ kate tiket train panas macam goreng pisang, memang aku dgn pantasnye terus tengok cleartrip tuh..huhuhu
    naseb baik sempat gak beli..aku rase tarikh aku nak gi tue tak ramai kot pasal tue ada la beberapa seat kosong lagi..

    aku jadi gi kashmir, akan cover srinagar and gulmarg!!huhuhu konon nak feel main salji la..

    BalasPadam
  17. @lily:

    thnx for tips lily!!! i wat mase nie secara solo..kalo kat sane ada jumpe group lain yang nak hire tourist guide, i menyendeng kot kat diorang.. sayang.. i pegi lain masa berbanding masz janggel bdk2 n de gang yang lain...

    BalasPadam
  18. @janggel:

    itula..fuhh semangat, sempat!

    BalasPadam
  19. @shah_rule:

    naseb sempat sebelum tiket ketapi sumer habis.. aku gi kashmir naik flight..kalo nak naik train, amek masa lama sangat..aku nak save hari..cuti tak lama..

    BalasPadam
  20. ko sorang ke? if sorang, pepandai la jaga diri :)

    tak sabar nak tunggu cite india korang sume!

    BalasPadam
  21. Hoyeahhhhhhhhh....... selamat!!!!!!!
    Takde rezeki kita nak bertogether2 kat sana...... All da best bebeh :D

    BalasPadam
  22. @biqque:

    sekarang aku dah berdua ke sana. yay! berjaya aku meracun sorang member aku utk join skali..;p

    nanti mari kite reramai citer pasal india!

    BalasPadam
  23. @masMZ:

    takpe..nanti korang tinggalkan JEJAK tau utk aku senang menyusul kendian ;p

    BalasPadam
  24. hahahaha.... agak2 aku letak jejak2 biskut tepi2 jalan ko leh kesan lagi tak???? *terbayang citer omputih budak2 yang lost.... ;D

    BalasPadam
  25. Tahniah sebab berjaya beli tiket yg laku macam goreng pisang panas tu. Aku dulu pun booking gune ClearTrip, takde byk cekadak hahahah..

    Aku plak rase excited korang semua nk pegi India!:p

    BalasPadam
  26. mas,
    ko dah ada member ye? baguslah. aku pun ada pikir kesian klu ko pegi sorg2. klu pape jadi susah. aku di sini menunggu korang pegi & balik...sebab aku nak baca pglmn korang :)

    BalasPadam
  27. kalau aku boleh ikut, dah lama aku book tiket mas! tapi aku byk sangkut dgn hal family. adik ipar nak beranak la. adik nak kawin la. hu~

    dah setel hal diorg baru aku boleh ke sana sini dgn senang hati!

    BalasPadam
  28. @masMZ:

    kalo ko tinggalkan jejak ngan biskut, konfem dah takde jejak by the time aku sampai sana..dah kena makan ngan monyet ke, gajah ke, unta ke..;P

    BalasPadam
  29. @BlueEwoke:

    kan senang kan ngan cleartrip!

    ape lagi na, marilah repeat india :-)

    BalasPadam
  30. @fatt:

    yes fatt, aku dah dapat travel partner utk trip india nie! childhood fren aku, aku harap everything okla.. ko punye projek jadi tak nak tour europe tahun nie?

    BalasPadam
  31. GB:

    always put priority on your list GB. life is too short, if u must know..

    BalasPadam
  32. @intan:

    memula so, then skang dah ade sorang nak follow. :-)

    mahu join?

    BalasPadam
  33. errmmm... jealous sangat.. teringin nak join tapi x leh cuti.. lama sangat kan.. huhu.. ini nanti pun nak saya nak cuti lama nak pergi china ni, nanti kalau ambik lagi cuti utk mac nanti, mahu mengamuk BOSS ni.. huhu.. akak cuti brp lama?

    BalasPadam
  34. utk india nanti, akak amek cuti 8 hari jea. yang lain simpan dulu..:-)

    BalasPadam