Rabu, 16 Mac 2011

Bunga Pakma

Kalau sebut bunga Pakma mesti orang kurang kenal. Sebab orang lebih sinonim dengan nama glamornya, the Raflesia.
Aku jumpa Raflesia ini masa aku di Ranau ari tue. Kena trekking masuk hutan dalam 10 minit dulu sebelum jumpa bunga nie.
Aku bernasib baik sebab masa aku pergi ni ada sekuntum tengah mekar. Sebab apa, bunga nie dia special sket. Ambil masa dalam 9-15 bulan untuk mekar. Tapi jangka hayat selepas mekar hanya 7 hari. Selepas itu ia mati..
Sadis kan..?
walaubagaimanapun, aku bertuah hari itu. dapat jua tgk ia mekar..

19 ulasan:

  1. u r so lucky!! sbb masa saya kat Sabah ari tu, x de pakma yg sedang mekar...saya sgt2 regret...dan kalau saya ke Sabah lagi, saya akan make sure saya dpt lihat sendiri bunga ni...
    sungguh besar kuasa Allah...

    BalasPadam
  2. saya takut dengan bunga ini.
    saya rasa bunga ini makan orang.

    BalasPadam
  3. komen tupai gila kelakar!

    KAHKAHKAH

    bunga ni org selalu buat ubat

    TAHUKAH ANDA?

    BalasPadam
  4. Memang bertuah!!!

    Sebab 7 hari aja mekar nya kan...

    Tapi saya geli pulak tgk bunga yg besar gedabak mcm ni~haha

    BalasPadam
  5. makcik tak pernah tengok bunga pakma ni lagi.bestnya teringin nak tengok dengan dekat.

    BalasPadam
  6. berapa diameter bunga yg ni?

    BalasPadam
  7. minat sangat nak tengok bunga ni secara live.. asyik dapat tengok kat gambar or patung reptilika je.. tak best kan...

    BalasPadam
  8. @wahida:

    itu la, kebetulan dia tgh kembang mase tue..;)

    BalasPadam
  9. @redTupai:

    iya iya dia makan orang.

    tumbuhan jenis periuk kera.

    BalasPadam
  10. @BDC:

    iya saya tahu itu. tapi kasi toxin dlm dalam jua..

    BalasPadam
  11. @bujal:

    masa pegi ari tue, tak dak bau apa2 pun.

    tapi, ramai orang kata ada waktu2 tertentu ia akan berbau. tapi bau macam bangkai. seram juga

    BalasPadam
  12. @daddy ziyad:

    sian dia 7 hari saya kembang!

    BalasPadam
  13. @kak ina DDC:

    kat bukit lembing kuantan ada org jumpa raflesia nie. so bole la ke sana kalo mau tgk..

    BalasPadam
  14. @h4ni3:

    saya rasa dalam 15 inci la kak. memang besar

    BalasPadam
  15. @anon:

    pegila ke sabah. dalam awal bulan mei.

    BalasPadam
  16. Mampir nich...
    menarik sekali blog anda, dan saya sangat suka..
    Salam....
    oh ya ada sedikit info nich tentang bibit jabon dan kayu jabon semoga bermanfaat...

    BalasPadam