Isnin, 2 Mei 2011

Pre-KoreaBackpacking 2: Basic Itinerary+Costing

Ini adalah sambungan entry dari SINI.

Kali ini aku ingin share sikit berapa banyak aku telah estimate utk misi kembara aku ke korea akan datang. Aku kira based on itinerary yang aku telah design untuk 9 hari di sana.

Hari 1: Arrival and Check in Guest House
Hari 2: Seoul City; Changdeokgung Palace, Insadong Street, Cheonggyecheon Stream @ Plaza, Myeong-dong, Namsan N Seoul Tower.
Hari 3: Nami Island (morning-whole afternoon) & Cheonggyecheon Stream (@late evening)
Hari 4: Namsangol Hanok Village, Namdaemun & sebelah petang bertolak ke Sokcho (4-5 jam perjalanan dari Seoul)
Hari 5:  Seoraksan National Park & sebelah malam bertolak ke Gimpo domestic airport (4-5 jam perjalanan dari Sokcho)
Hari 6-8: Tiga hari untuk explore Jeju Island
Hari 9: Explore Incheon; Jeondeungsa Temple, Dream Park & Compact Smart City Gallery
Hari 10: Pulang ke pangkal jalan..


Setelah dianggar dengan mengambilkira kos public transport:bus,train&taxi +tiket flight ke jeju+car renting di Jeju+Petrol+Accommodation+activities and all entry fees+makan&minum, jumlah keseluruhan yang paling tinggi boleh capai utk 9 hari di sana adalah RM 2,000. Agak tinggi actually sebab aku include sekali itinerary ke jeju island. Kalo tak masuk jeju dan aku decide later utk cover mainland sahaja, aku rasa kos dalam RM1,300.

jika mahu dibandingkan dengan harga pakej ke sana oleh tour agent yang melibatkan 9-10 hari macam ini, agak-agak berapa kena ketuk?

well, cuba check the details: 
click to enlarge

Any other suggestion..?

or maybe ada sesiapa terpengaruh untuk join sekali..?

to be continued.

27 ulasan:

  1. uish..macam sangat best dgn kos yg tersebut..kalau la boleh dpt cuti lama2 mcm ni, bestnya..

    BalasPadam
  2. woahhh.. blog traveller kedua yg pernah sy terjah.. awesome..

    BalasPadam
  3. tgk kat tv... gadis2 korea mmg cantik2...

    BalasPadam
  4. idaklah mahalkan.akak suka sangat ngan budaya korea. tapi kalau nak ke sana sekarang ni, belum masa kot.orang dah berumahtangga ni banyak komitmen.

    BalasPadam
  5. @norh:

    dah pernah try apply cuti selama ini?

    BalasPadam
  6. @solihin:

    thnx di atas kunjungannya.

    BalasPadam
  7. @abg jonni:

    amboi amboi...

    gadis malaysia lagi cantik la abg jonni! :)

    BalasPadam
  8. @inaDDC:

    saya cuba untuk meminimumkan kos selagi boleh...

    BalasPadam
  9. dear Mas,

    saya pun suka backpacking..macamana you cari tiket flight murah2 ya..?

    BalasPadam
  10. gudluck cik mas yg jelitt ittewww.. ehehe

    BalasPadam
  11. kem slm aku kat awek2 korea ye.. :)

    BalasPadam
  12. have fun kat korea!korea mmg best! barang pun murah.. da g dah sane 2 years ago.. this year pun nk g lagi kut.. :)

    BalasPadam
  13. Kalau akak muda2, akak dah join dah...
    Kalau package untuk senior ctzen, boleh aje kann.

    BalasPadam
  14. @lina:

    byk tiket murah di Air Asia. just register n subscribe newsletter dia for early notification of any promo. :)

    BalasPadam
  15. @heidi:

    ahhaha yg mane satu?

    BalasPadam
  16. @hanidebu:

    byk jea kak pakej utk akak. cuba try harmony punye, banyak pakej dia :)

    BalasPadam
  17. hi mas, sy pn akan ke korea bln11 nnt. hihihi. x sabar pulak rasanya. hihi. bila pegi ni? amboi2...siap smpai jeju skali. =)

    BalasPadam
  18. @bdk:

    hi hi. sy pegi sana akhir september nanti. kalo bole nak sampai ke jeju juge tp tgklah dulu. kalo dapat tiket flight murah ke sana, memang akan pergi.

    BalasPadam
  19. dah tgk easyjet utk jeju? sy tgk hrgnya murah jgk.

    BalasPadam
  20. @bdk:

    easy jet? ke jeju air? tgh try nak minta member korea utk bookkan jeju air. jeju air nie ala2 air asia la di korea tue..

    BalasPadam
  21. Salam.
    untuk flight ke Jeju, Eastar Jet blh dpt murah. Makesure u pg on weekdays. Last year masa pg ke Jeju dpt KRW19,000. Tp masa nk balik ke Seoul tu hr Ahad, harga jadi KRW55,000. Nak mudah boleh pg Gimpo Airport then u pg every counter airlines kt situ tanya harga tiket - beli on d spot. They have about 7 airlines from Gimpo to Jeju. itu yang kita org buat hr tu. =)

    BalasPadam
  22. @dear Rafidah:

    terima kasih banyak2 for this infooo!!!

    ini yang berkobar nie...

    BalasPadam
  23. Salam.. i would say ur bajet for public transport tu sebenarnye can be alot less... i spent 10 days in Seoul ( plus jalan2 kat Everland & Nami Island - both are outside Seoul) .. total spent on transport was about 26,000 won saje ... we used subways extensively.. so kitorang pakai T-money coz dapat discount 100 won for the first 10KM ...

    BalasPadam
  24. nak mintak tolong sent full itinerary bersama budget....saya akan ke korea pada bulan mei ni secara solo..mohon bantuan ya..terima kasih..ni e-mail saya kelisaku@yahoo.com

    BalasPadam
  25. salam. boleh dapatkan no telefon atau email. saya nak bertanya tentang pakej ke korea. terima kasih.
    nurasyiqin@ummc.edu.my

    BalasPadam