Khamis, 19 Mei 2011

Teringat Gunung Kinabalu

Tadi di Channel National Geography ada slot pasal naik gunung kinabalu.

Adoi, tetiba rasa macam mahu naik lagi la pula..

Teringat keperitan pendakian 6 jam ke Laban Rata, kesejukan gelap pagi berserta angin sejuk dia untuk sampai ke puncak, bermain dengan mental dan fizikal, memang ketahanan yang tidak boleh digambarkan dengan kata-kata.

Hanya orang yang pernah daki gunung itu tahu bagaimana perasaannya.

Dan segala keperitan yang dilalui dibayar dengan permandangan yang sangat mengasyikkan apabila berada di puncak gunung kinabalu.

Kena naik lagi ni bila rasa diseru..

cuba rasa apa yang aku pernah rasa di SINI


21 ulasan:

  1. sy blum pnah smpai lg sabah..
    apatah lg gunung kinabalu.. =(

    BalasPadam
  2. @solihin:

    bila ada peluang pegi la sana. memang tak akan menyesal bila dah sampai puncak kinabalu..

    BalasPadam
  3. aku akan pegi gunung kinabalu bulan 10 ni. tapi takat timpohon je la. heheh~

    BalasPadam
  4. @GB:
    timpohon pun ok GB.Aku suka gak trail2 yang ade kat taman negara tue. Jangan lupa bawa binocular skali untuk skodeng burung kat sana. banyak spesis burung yang cantik di sana. seriyes..

    BalasPadam
  5. samalaa saya pun belum pernah sampai sabah. Insyaallah, mmg teringin nak pergi sana :)

    BalasPadam
  6. @bain:
    kalo HDR kat sane mesti cantik tau!

    BalasPadam
  7. Takkan lari gunung di kejar....

    (weh.. teringat kat boipren lagi baik dari teringat kat gunung...!)

    BalasPadam
  8. @uncle:

    hahhaha well, sbb saye xde boipren yang nak diingat2kan la, saya dok teringat kat gunung neh.. ;)

    BalasPadam
  9. kak mas, anda seorang super woman. honestly. saya kagum lagi

    BalasPadam
  10. tak pernah daki gunung kinabalu tu, tapi bergambar berlatarbelakangkan gunung tu adalah..kat Kundasang...

    BalasPadam
  11. kamu memang traveller sejati!! saya respek.

    perlu training berapa bulan sebelum nak daki tu?

    ps: u ada simpan tak itinerary masa u ke Perth? kalau ada, bleh kongsi tak? TQ

    BalasPadam
  12. @yati:

    i aint a superwoman la dik.. yati pun bole sebenarnye kalo naik atas kinabalu tue..:)

    BalasPadam
  13. @wahida:

    kundasang nyaman kan..?

    saya suka sangat..

    BalasPadam
  14. @daddy Z:

    heheheee

    saya training gitu-gitu jea doc.

    1. Sebulan saya paksa diri naik tangga dari tempat saya park kereta di tingkat 5 ke ofis saya di tingkat 20. Every morning for a month. (sangat membantu especially with the way we control our breathing etc)
    2. Naik guang nuang (strenuos level very similar tue hike kinabalu)
    3. Bukit tabuh di Ulu Kelang (kegayatan agak sama di setengah path mendaki kinabalu)

    dengan sedikit persediaan yang macam ini, kita bole betul-betul enjoy mendaki gunung kinabalu itu. Kalo tidak, memang rasa perit sepanjang perjalanan..:)

    BalasPadam
  15. oh yea,

    malam nanti saya buat entry pasal perth itinerary yea Daddy Z.. :)

    BalasPadam
  16. daki gunung?
    tiada dlm list...hehehhehe
    nak tau jgk itinerary pegi perth tu...

    BalasPadam
  17. @akak gorjes:

    alright entry perth akan menyusul kendian. tungguuuu..

    BalasPadam
  18. wah!! menarik! aritu gunung nuang pun naik separuh jer..

    bukit tabur pun tak jejak lagi..haishh camno nak naek gunung KK camni?? tsk!

    BalasPadam
  19. saya akan mendaki 19&20 jun 2011..doakan moga saya n rakan2 sampai ke puncak dengan selamat n cuaca ok jer time pendakian kami nnt......

    BalasPadam
  20. MTD:

    bole cuba kalo mahu..:)

    BalasPadam
  21. @cik nyz:

    good luck. hopefully everything is smooth nanti. InshaAllah boleh.

    BalasPadam