Rabu, 11 Mei 2011

Islander: Penyu itu Mungkin Menangis..

Malam itu terasa susah untuk tidur. Memang tidak mengantuk langsung. Jadinya, aku lepak di tempat makan sambil melayan filem cina di tv2. Di samping itu dapat juga mencuci mata  dan berborak-borak dengan owner resort yang aku menginap. haha. 

Dalam jam 12 lebih tengah malam, kami diberitahu yang ada seekor penyu  di tepi pantai bertelur. Wow! Apa lagi, tanpa berlengah kami pun berjalan kaki di malam yang pekat untuk melihat sendiri penyu itu dibantu oleh lampu handphone. Aku tak pernah tengok penyu bertelur secara live sebelum ini dan peluang macam ini memang ikut nasib. Masa sampai di tempat kejadian, dia dah abis bertelur kot. Sebab tak nampak langsung telurnya. Dia sudah kambus.

Bila kami sampai dia dah nak turun balik ke pantai. Jadila kan.. Tapi penyu itu agak besar saiznya. Tak pasti umurnya berapa tapi aku perasan matanya memang berair. Adakah dia menangis..?

Sorry tak dapat nak snap betul2 dekat mata dia, takut kena lempang dengan tangan dia yang besar itu.
Inilah dia penyu itu.
ramai juga di antara kami yang berkerumun tengok dia. Itu yang dia segan dan mahu balik ke laut secepat mungkin.
Tapi sebelum dia balik, WAJIB tangkap gambor dengan dia dulu! Tak tau lagi next time pegi ada rezki boleh jumpa macam ini lagi ke idak. Sebab dah lima kali aku ke pulau, baru hari tue aku berpeluang tengok penyu ke darat untuk bertelur.
Ok, cuba tengok saiz dia dengan aku. huhuhu. Penyu itu memang besar saiznya.
Haih, terasa sangat bertuah malam itu!

p/s: bila telur dia menetas mesti comel kan anak2 dia..

24 ulasan:

  1. wahhhh besarnya penyu tuu...
    bestnya pi bcuti2 malaysia :)

    BalasPadam
  2. Yup, u are so lucky! Bukan senang nak dapat peluang ni

    BalasPadam
  3. comelnya perempuan yang pegang penyu tu~~

    *wink *wink

    BalasPadam
  4. saya laaaagi tak pernah tgk penyu bertelur...kesian saya...

    suka tgk gambar2 sis dgn nemo tu...jeles tau!!

    BalasPadam
  5. sentoh penyu dengan hujung jari, je?

    alahai....

    gomol je teros!

    BalasPadam
  6. @cik fiza:

    yes, say yes to cuti2 Malaysia!

    BalasPadam
  7. @daddy Z:

    itu la, naseb jea malam tue. naseb baik x tido lagi..

    BalasPadam
  8. @wahida:

    huhuhu..bebila pegi la sana, bole tgk dia live..

    BalasPadam
  9. @gedek:

    huhuhuhu ada brani..?

    :)

    BalasPadam
  10. wahhhh bestnye.. tak penah tengok penyu face to face. mesti penyu tu sedih tingalkan anak2 die kene berdikari sendiri.. alololo...

    terbaru:
    1. JANGAN KACAU LAH!!!! ngantok nih
    2. day one : 10 things about you
    3. MAK, KENAPA ORANG BANYAK BULU????
    4. KONDOM ITU BUKAN UNTUK DIMAKAN

    BalasPadam
  11. @piah becok:
    agaknye la macam tue..

    BalasPadam
  12. ewah... ewah... penyu tu tgh dok bertelur... hang cuit2 dia plak.... huhu.

    BalasPadam
  13. Makcik tak pernah lagi nengok penyu cara live.bestnya mas.sama-samlah kita menjaga supaya penyu tak pupus. kurangkan makan telur penyu kot, makcik tak pernah dan tak nak makan kot telur penyu.

    BalasPadam
  14. sah menangis..tau pas ni telur dia kena curik

    BalasPadam
  15. fuyo!jari dia dapat menyentuh penyu!

    BalasPadam
  16. syoknya dapat tgk live penyu...

    BalasPadam
  17. @abg jonni:

    itu jea pun yang boleh buat..

    BalasPadam
  18. @kak Ina DDC:

    itu la kak..naseb jea malam tue..saya pun x pernah terigin makan telur penyu. x sanggup saya...

    BalasPadam
  19. @brutal solo:

    kalo dia bertelor dekat resort ini selamat sket kot. sebab sebelum2 nie, kalo ade penyu bertelur, staff resort akan jaga sampai bertelur. bole buat free show juga bagi resort tue..

    BalasPadam
  20. @akak gorjes:

    huhuhu nak peluk x berani kak..

    BalasPadam
  21. as i commented kat fb pics....

    mmg bertuah!

    BalasPadam