Rabu, 11 Mei 2011

Islander: Redang Kalong Resort

Sepanjang berada di Redang aku menginap di Redang Kalong Resort. Ini adalah kali kedua aku memilih untuk duduk di sana. 

Kenapa?

Kalau kita sebut Redang, mesti kita akan terbayang kemeriahan yang ada di sepanjang Pasir Panjang Redang. The Disco beach.  Di situ memang berderet resort  menyediakan penginapan dan aktiviti sebegitu. Aku pernah duduk di Laguna Redang pada tahun 2007 yang terletak di Pasir Panjang itu. Well, memang happening especially bila malam menjelma.
Walaubagaimanapun, tahun lepas aku telah memilih untuk duduk di resort yang terletak jauh dari kemeriahan long beach, agak sedikit terpencil iaitu Redang Kalong (Cer tengok map di atas).

Dan hasilnya aku sangat suka dengan kesunyian dan kedamaian yang ada di sana. Peace and tranquil. Sebab itu, aku memilih untuk duduk lagi di sana tahun ini.

I have fallen in love with the scenery, the laidback environment, the tranquilty and what not. Semua yang aku mahu ada di sana. Tidak bising dan tidak ramai orang. Suasana malam pun sunyi...





Di antara aktiviti lain yang boleh dibuat selain dari scuba diving dan snorkelling, adalah menyanyi sampai lebam di bilik karaokenya, beach volleyball, carom (i love it), ping pong, saidina, uno, dan banyak lagi. Macam-macam jenis game ada disediakan untuk mengisi masa malam di sana. And semuanya adalah free. Wifi ada disediakan cuma kena bayar rm20 selama berada di sana. Sekali bayor jea, ok la kan.

Bagi sesiapa yang rasa macam nak menikmati kemeriahan malam redang di Long Beach, boleh jea berjalan kaki dalam 10-15 minit ke sana dari Redang Kalong. Kot la kan bagi sesiapa yang suka nite life.. Ada laluan short cut ke sana.

Alright then, aku memang fully recommend korang untuk try duduk di sini jika berniat untuk ke redang. Owner dan staffs dia memang TERBAEK. Sangat ramah dan friendly. Dan yang paling penting, resortnya sangat bersih.
with resort owner+dive instructor, AB Lee
For more info, cuba click SINI dan apa kata TripAdvisor di SINI.

28 ulasan:

  1. datang utk makan angin & tangkap2 gambar ok la..

    tp kalau nak skuba2 tu rasanya kirim salam awal2..

    ai tak reti berenang apatah lagi menyelam..sob..sob..

    BalasPadam
  2. cantiknya redang!!!
    next anniversary nak gi sana lah! hehe
    ada flight direct sampai pulau tak?

    BalasPadam
  3. @MDT:

    utk u honeymoon pun bole la nanti MDT :)

    BalasPadam
  4. @h4ni3:
    ade flight direct kak, tp terus ke berjaya redang la. duduk di sana. yg tue 5 star resort.

    sy naik flight turun di KT and proceed to land tranfer ke jetty merang, then naik boat..

    x mampu nak duduk berjaya redang.. :)

    BalasPadam
  5. since ko dah rekemen aku rasa elok sgt la akalau aku ke redang untuk next2 trip. :D

    BalasPadam
  6. @GB:

    ya betul! sila lah ke sana. release tension pun bole..

    BalasPadam
  7. ciss!! mana best tempat2 sunyi tak ramai org....



    tak dapat ah tgk pelancong2 asing pakai bikini..



    harharharhar..

    BalasPadam
  8. @abg jonni:

    bukannye cun pun diorang tue abg jonni..;)

    BalasPadam
  9. pergh! birunya laut dgn awan...
    dpt pi honeymoon kt sna cambesh gak.. heheh..

    BalasPadam
  10. @solihin:

    agak best la suasana di sana jika untuk tujuan honeymoon. memang sesuai!

    BalasPadam
  11. ada mat saleh berbikini tak kat situ...?

    BalasPadam
  12. mas nak makcik pelangkung uncle gedek tak? up satu gambar kucing berbikini tuk dia. mas comelnya ko dalam gambar tu.

    BalasPadam
  13. berapa harga bilik untuk satu malam?

    BalasPadam
  14. tul3x gram rs nk cubit je pipi mas hahah...

    akak alah skit pantai pantai nih... muka itam haha tp anak2 suka sgt2

    BalasPadam
  15. cantiknya pemandangan...subhanallah...

    sis, berapa room rate hotel tu sis?

    BalasPadam
  16. nak makan macam mana? byk restaurant tak? or kena makan kat resort/hotel aja?

    BalasPadam
  17. @gedek:

    semua macam jenis ade di situ uncle. pangkal pade kite jea nak tgk or not..;)

    BalasPadam
  18. @lyn & Wahida:

    resort tue x sure la satu malam berapa. sebab sebelum2 nie, book pakej masa matta fair. pakej tue harga dalam rm328 untuk 3 hari 2 malam / pax.

    Inclusive of:
    1. Return boat transfer from Merang Jetty to Redang
    2. Accommodation in air-con rooms, private bathroom with hot shower
    3. Free flow of hot and cold beverages.(Alcoholic and carbonated drinks can be purchased)
    4. B/fast, Lunch, Tea, Dinner (BBQ dinners on alternate nights)
    5. Daily snorkeling trips
    6. Indoor & Outdoor Recreation & Facilities – Board games, Mahjong, Caroms, Congkak, Darts, Table tennis, Canoeing, Beach Volleyball, Karaok

    In a nutshell, memang berbaloi-baloi.

    cuba book masa matta fair. memang far cheaper dari normal rate.

    BalasPadam
  19. @kak Ina DDC:

    comel ke? dah tembam la kak..;(((((((((

    BalasPadam
  20. @kak SSL:

    saya pun dah agak legam sekarang nie kak. agak bercapuk sebab kulit pun mengelupas neh...

    tp takpe, biar salin kulit :)))

    BalasPadam
  21. @daddy Z:

    everything dah inclusive dalam pakej resort tue doc. Makan memang dalam resort jea. kalo nak kat tempat lain bole jea, tp kene jalan dalam 10-15mins ke pasir panjang. kat situ lagi banyak restoren.

    tp so far saya duduk sana, memang saya rase x perlu nak cari makan kat tempat lain. semua dah cukup di kalong :))

    BalasPadam
  22. OMG santek2 nya gambo!!!!!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalo ko yang amek gambo kat situ lagi santek ok!!

      Padam
  23. dh kenal dgn Mas ni baru aku nk bace semua entry ko.. aci tak? ha haaa..

    BalasPadam
    Balasan
    1. terima kasih (bajet sopan tak?) ;p

      pepehal, blog aku nie biase2 jaa :-)

      Padam
  24. i will be there on end of july.... jummmm :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. oya, nice blog and lovely photos there!!

      Padam
    2. hey thnxx!!

      gonna be there (again) mid july! cant waittt!

      Padam