Khamis, 11 Ogos 2011

Pre-KoreaBackpacking 7: Seoul City Bus Tour

Entry berantai Korea datang lagi. Last entry adalah dari SINI.

Kali ini aku mahu kongsi sedikit info berkenaan plan aku untuk sightseeing Seoul bila aku ke sana nanti. Nak ikutkan tentative aku sebelum ini seperti di SINI. Tapi aku ingat aku nak tukor sket program utk hari kedua nanti.

Aku ingat aku nak join Seoul City Bus Tour. Bus tour yang ini macam KL Hop on Hop off la. Route circulation cover 27 tempat menarik di Seoul. Turun dan naik bas di mana-mana 27 tempat nie. Bus interval 30 minit. Harga pass dalam KRW 10,000 or RM28.00. Pass valid untuk sehari dari jam 9 pagi sampai 9 malam. Aku rasa macam berbaloi untuk dicuba. Cer tengok route dia..
Route dia cover hampir semua isana-istana yang aku nak pegi, shopping districts and some museums. Dan yang paling penting, bus ini lalu juga Myeongdong yang dekat dengan hostel menginap aku. Berbaloi kan untuk dicuba? Aku harap traffic jam di Seoul tidak la seteruk mana. Sebab aku baca review, bus punctual setiap 30 minit. Kalo lambat kena tinggal dan perlu tunggu another 30 minutes.

till next time.

19 ulasan:

  1. SALAM,
    ADA SEKALI KE SANA TAPI TAK BYK TEMPAT YG DIKUNJUNG1. SATU PERKARA YG AMAT NYATA DI SANA, KEBANYAKAN KERETA DI ATAS JALAN RAYA (RASANYA LEBIH 80%) ADALAH KERETA KOREA.

    BalasPadam
  2. ok ler tu, pass rm28 leh cover byk2 tempat..jap2 communication macam mane nanti? mcm ayam ngan itik ke?

    BalasPadam
  3. bestnya kalau saya dpt jenjalan selalu mcm sis..

    jeles...

    BalasPadam
  4. @kak syida: blom agi, baru plan2

    BalasPadam
  5. @uncle lavender:

    mmgla, diorangkan negara export kereta..:)

    BalasPadam
  6. @kemang:

    communicate mcm biase je kot. guna tangan kaki semuanya :)

    BalasPadam
  7. @wahida:

    bukan slalu, sekali skale jea..

    BalasPadam
  8. aku rasa mcm dah ok sgt tu. mcm memahami pulak keperluan pelancong macam kite eh, macam ko tu.

    BalasPadam
  9. ikut komen gedek, jeles siot , panjangnya cite pasal korea. korea jepun akak suka.

    BalasPadam
  10. @GB:

    heheee aku rase aku bukan pelancong..:)

    aku rase aku traveller heheeee ;p

    BalasPadam
  11. @gedek:

    tapi kan uncle kan ade anak angkat korea? lagi dahsyat kan!!!

    BalasPadam
  12. @kak ina DDC:

    citer korea akan panjang. heheee kuar sikit2 :). tulis bile ada mood..:))

    BalasPadam
  13. byk membatu la....saya pun tingin nak pegi...tp tak tau la jadi ke tak...akak stay kat guesthouse mana...yg seoul cuty bus tour ni mmg kene naik gwanghwamun ke...nanti akak alik story cpt2 tau...saya plan nak g hujung thn.tp tkt2 bajet tak ckp

    BalasPadam
  14. @eKa:

    alright, balik nanti i crite details pasal ini :))

    saya duduk 3 guest bila di sanan nanti. Namsan GH, SeoulWalker GH and Yeha GH di Jeju.

    BalasPadam
  15. tu yg city bus tour ada lalu tu, kat namsan GH la...hm tak sabarnya nak tunggu gambar..selamat pegi dan kembali ye,

    BalasPadam
  16. U dok namsam 1,2 or 3 ye???cantiknya tmpt2 yg awk pegi...

    BalasPadam
  17. @shasha:

    i duduk namsan 2 :-)

    BalasPadam