Selasa, 5 April 2011

Experiencing Temasek aka Singapore 5: Flyers and the View

Ini adalah sambungan entry dari SINI.

Kali ini punya entry adalah mengenai Singapore Flyers dan pemandangan yang dapat dilihat semasa dalam kapsul giant ferris wheel ini. Total high dalam 541 kaki (165m). lebih kurang dalam 42 tingkat bangunan. The tallest ferris wheel in the world la katakan. Memang tinggi pun.Jadinya, kalo ada peluang naik la ferris wheel ini. Pemandangan memang cantik.

Dari atas boleh nampak dengan jelas sisi lain Marina Bay Sands. Garden by the bay yang sedang dalam construction pun nampak cantik dari atas. Kalau nak ikutkan Marina Bay Sands dan Garden by the bay ini dibina di atas tanah reclaim. Aku ingat lagi masa aku buat study trip ke Singapore tahun 2003, everything masih di atas masterplan. Tengok building miniture jea masa tue di Singapore Masterplan exhibition hall . After seven years, everything almost completed, phase by phase.

The busiest port in the world
makin tinggi naik terasa macam sama tinggi jea dengan marina bay sands. Actually dari sisi ini, kita dapat lihat bangunannya macam single tower jea kan? tapi kalo pemandangan dari Merlion area, ada 3 towers sebenarnya. Design-wise, memang superb.

the central financial and business centre

beautiful esplanade dan building skyline

phantom of opera ;p



Untuk maklumat lanjut mengenai The Flyers bolehlah klik di SINI dan mengenai Garden By the Bay di SINI.

till next time.. :)

20 ulasan:

  1. ada pakej kah?

    berapa ribu habis?

    *pertanyaan sriyes!

    BalasPadam
  2. sonoknyerr uoolss.. ehehe

    BalasPadam
  3. -wah, guna creative filter: miniature effect yer?

    and..fish eye lens too?

    BalasPadam
  4. wah rajinnya sis berjalan...mesti banyak berabes...

    BalasPadam
  5. ive been inside marina bay sands sbb nak tunggu bas balik jb.huhuuuu

    BalasPadam
  6. macam mendung jer langit tu
    hujan tak?

    BalasPadam
  7. @bujal:

    sumer activity dalam Singapore Pass:SGD63. berbaloi-baloi ;p

    BalasPadam
  8. @daddy ziyyad:

    iyer..saya pakai semua itu :)

    terima kasih kepada canon S95 saye..:)

    BalasPadam
  9. @wahida:

    takde la berabis sgt, sbb di sana pun belanja berpada2..:)

    BalasPadam
  10. @akak gorjes:
    cantik kan kawasan dia..:)

    BalasPadam
  11. insyaAllah MDT nak pegi lawat bakal mertua ke sana bln 5 nnti :)

    BalasPadam
  12. efek pakai kamera tu buat aku meronta2 nak rembat sebijik. heheh~

    BalasPadam
  13. Kalau pakai kamera phone cabok pakcik boleh dapat efek macam ni tak...?

    Huh! Tak payah jawab...!

    BalasPadam
  14. mas,
    masa aku pegi thn 2008 dulu time Krismas..wheels ni berenti takmo jalan..so org2 kat atas wheels tu tak dapat keluar and it stuck like berhours2 dan yg sadis tu..dorg tpksa urinate dlm botol! @__@

    lucky aku tak naik aritu coz the next day kuar dlm local newspaper

    BalasPadam
  15. @GB:

    songlap la satu GB. berbaloi..

    BalasPadam
  16. @uncle gedek:

    heheeeee..bole kot(jaga hati punya pasal) ;p

    BalasPadam
  17. @fatt:

    aiyyooo, kesiannya. waktu tahun 2008 tue masa dia baru bukak rasenye..

    nasib la sape yg ade dalam tue mase tue kan. nak kuar memang x bole sebab sgt tinggi.. pengalaman best gak ;p

    BalasPadam
  18. Assalam mas, sabrina x smakl ni, ingat aku lg? hehehe, beb aku pinjam info kt blog ko ni yer, coz plan nk g singapore dlm masa terdekat ni, very informative, keep up the good work ya!!

    BalasPadam