Ahad, 31 Oktober 2010

Sepetang di MapKL, Solaris Dutamas

Aktiviti semalam telah diisi dengan menonton filem-filem atau ceritacerta pendek hasil buah tangan anak-anak muda seni dari universiti-universiti tempatan Malaysia. Sebelum ini memang aku tak pernah pun tahu kewujudan MapKL. Apa itu MapKL? Sila click sini.
Located at Solaris Dutamas, MapKL shows the works is an exciting programme of community oriented activities that encompasses the widest possible diversity of creative content.
MAP will provide opportunities for arts and cultural producers from multidisciplinary backgrounds to develop their ideas while promoting compelling encounters to a broad audience. 
As a meeting point between artists, curators, critics and the public, it will also serve as a catalyst for the exchange and exploration of contemporary ideas.
Yea la, aku kan tergolong dalam golongan yang agak skema dan tidak begitu terdedah dengan aktiviti2 seni ni sebelum ini. Jadinya, apabila dua orang teman mengajakku untuk hadir sama dalam salah satu event MIMPILEM nie, aku pun ok jea la nak join.

Setelah mengisi perut yang agak lapar di Meatworks, SohoKL kami terus menuju ke bangunan MapKL ni.

Nice ambience tapi takkan datang lagi makan di sini sebab the cuisin not dat value for money la. Biase jea, x sedap mana pun. Tapi sebab dah lapor, bedal jeala.

Bangunan Duta Solaris nie kalo nak ikutkan tak siap lagi. hampir 85% aku kira. Tak selamat lagi kalo nak diadakan aktiviti2 yang memerlukan crowd yang ramai. tapi aku suka beberapa elemen seni yang ada dalam MapKL nie.


Locationwise: Toilet (Ladies). Cantik kan?
Ok, cuba tengok surau dia pula..
Agak sadis kan? Ini yang agak mengecewakan. Belum lagi tengok details benda2 teknikal yang ada dalam surau nie. Konfem susah nak dapat CF jika dibuat inspection. Memang 'out' la. Moga-moga pihak berwajib peka dengan kemudahan-kemudahan sebegini. Memang dah bagus telah lengkap menyediakannya, tapi janganlah sekadar melepaskan batuk ditangga. Kualiti perlu ada walaupun ianya hanya surau. Toilet dah cantik dah.
Nways, terima kasih kepada Ayen dan Tina kerana jemputan ini. Hasil karya anak2 muda (muda ke?) ;) memang bagus dan refreshing. Tahniah kepada penganjurnya Aloy Paradoks. Begitu juga kepada Hafdzi, walaupun x begitu paham jalan cerita keseluruhan pada masa tayangan semalam tapi scene rebus bra untuk pelaris jualan nasik lemak agak terkesan di hati. hehee klakar la. ;)
 Till then..
hot choc.. i need another cup of that.. shall we?

21 ulasan:

  1. nice entri!

    harusla org yg sujud itu aku kan?
    hahahaha. cis! segan i. ngehngeh.

    gambar dgn tina tu, patutla aku
    nmpk mcm cacat je. bila tgk balek,
    tgn yg pakai jam, ouh tgn kiri.

    tgn kiri aku mmg cacat pun! hik.

    cup of hot choc? ouh. me say NO!

    'P

    BalasPadam
  2. baru aku pasan yg dkt meatworks,
    x amek pun gamba makanan yg order.

    semua tgh lapar!
    sampai je, NGAPPP!

    BalasPadam
  3. @BCD:

    ngeh ngeh, itu la pasal..x dan nak amek gambar makanan sebab lapar gile sampai pankreas menggigil..bila sampai mmg terus ngap glup glup.

    pasal tangan ko tue..huhuuh sebab muka ko shanteq, so org takkan perasan yea..tp kan cacat tang mane tue ayen? terlebih lengkong ek? ;)

    BalasPadam
  4. hahaha

    tangan kiri kan patah?
    tulang dh bengkok tu!

    remember our next trip is,
    TONY ROMAS and SEOUL GARDEN!

    ye yeah~

    \m/

    BalasPadam
  5. ouhhhh

    ok..:)))

    kimchi kimchi..

    BalasPadam
  6. lagi sekali,

    NICE ENTRY.

    kamu mmg seorg yg rajin.
    sekian.

    BalasPadam
  7. Tiba2 rasa nak minum pula nampak hot choc tu. Kejap lagi nak ke dapur buatlah.

    BalasPadam
  8. Kebanyakan tempat awam surau dia mmg mcm tulah. Setakat ada. Yg di Solaris tu sekurang2nya ada tempat wudhu di dlm surau itu sendiri. Ada tempat tu kita kena ke tandas utk berwudhu. Selipar pun tak disediakan huhuhu

    Harap PBT lebih peka dan ambil berat perkara ini.

    BalasPadam
  9. Lepas ni rajinlah awak pergi nonton tayangan sebegini sbb dah diberi pendedahan oleh 2 org kawan tu. Oklah bagi org bujang. Dari takde apa nak buat di hujung minggu ekeke

    BalasPadam
  10. EN YUNUSBADAWI: jika ingin tahu, kemudahan tandas terletak di aras yg berasingan. cuba bygkan? sepatutnya space arrangement utk kemudahan surau harus diadakan kemudahan tandas bersebelahan, paling tidak di aras yg sama.

    sebagai seorg yg bekerja di bidang senibina,
    pasti soalan saya:
    SIAPA AKITEK YG DESIGN NI?

    sekadar melepas batuk di tangga.
    haih~

    BalasPadam
  11. @YB:
    itu la YB, kemudahan surau memang kebanyakan pemaju pandang sebelah mata jea. itu yang x puas hati tue. PBT pun kurang check betul2 actually.itu yang semakin menjadi2...

    nways, syukur juga at least surau ada disediakan..cumanya itula..kondisinya seperti melepaskan batuk di tangga.

    bila ada kelapangan, bole juga join aktiviti sebegini..santai dan tidak berat..

    BalasPadam
  12. @BDC:

    cik arkitek ayen, sila tarik nafas....;)

    jom google architect mana buat solaris dutamas..

    BalasPadam
  13. er.. tiap2 hari lalu balik kerja kat situ pon aku x pernah jejak... hehehe

    BalasPadam
  14. @cah ayu:

    nanti ade event lagi aku ajak ko juge ek..

    BalasPadam
  15. nyamann paparich tewww.. uhuhu

    BalasPadam
  16. rebus bra? euwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwww!

    http://twinkywinkystars.blogspot.com

    BalasPadam
  17. @en_me:

    sgt mengenyangkan walopun hanya minuman...

    BalasPadam
  18. @drama mama:

    yup air rebusan bra itu dijadikan air mase nak tumis sambal nasik lemak...mmg ewwwwwwwwwww ;)

    BalasPadam
  19. bab surau kat shopping complex...kalau nak cerita mmg sedih la. skrg ni dah jarang berjalan2 jadi tak tau cerita terbaru surau2 di kebanyakan shopping complex di sekitar KL ni. tapi...jgn kata KL, sg petani pun sama (tapi itu 6-5 tahun lepas..skrg tak tau la cemana keadaaannya).

    BalasPadam
  20. @GB:

    kalo kat shopping complex punya kes, ade beberapa megamall dah amek inisiatif memperbaiki keadaan surau. Such as Mid Valley n One Utama. Cumanya kat surau kedua mid valley yg dekat dgn the garden tue kalo di improve lagi bagus kot.

    di antara surau di shopping compleks yg dari dulu kini dan selamanya macam tu juga, tiada penambahbaikan, Surat Besmen di SOGO. Ya Allah...berasap.....bila la SOGO nak buat something kat surau diorang tue. Ramai tau org Islam melabur wang ringgit dengan shopping di situ..

    BalasPadam